brusszel


Aki kommentálni akar, fizessen

Figyelő Online
2015.02.26  14:06   
mail
nyomtatás
Napi két dollárt kell fizetnie annak, aki a jövőben az amerikai Tablet online magazin cikkeit szeretné kommentálni. A magazin cikkeit az utóbbi időben túl sok „trollkodás" követte, amit a szerkesztők nem néztek jó szemmel. Aki viszont fizet, azt ír, amit akar - írja a Süddeutsche.de.
A „trollok" az adminisztrátorok rémálmai. Nem odaillő, sértő, rágalmazó tartalmat generálnak a különböző internetes felületeken, és gyakran tönkreteszik az egyébként kulturált stílusban folyó olvasói vitákat. A Tablet oldalára ez különösen igaz, hiszen nemcsak hírportálként működnek, hanem esszéket, véleménycikkeket és hosszabb fikciós írásokat is megjelentetnek, amikhez az olvasók szívesen hozzászólnak. A Tabletnél külön problémát jelentett, hogy zsidó magazin lévén gyakoriak voltak az antiszemita hozzászólások is.

A kéretlen kommentek kiszűrésére egyébként már számítógépes programok is működnek, a Tablet most mégis egy teljesen új módját vezette be a szűrésnek. A New York-i székhelyű magazin tartalma továbbra is ingyen elérhető, a hozzászólásért azonban fizetni kell, méghozzá nem is keveset: egy napra két dollárt, egy hónapra 18-at, míg az egész évre 180 dollárt kérnek.

A fizetős rendszer már közel egy hónapja működik, az ötletgazda, Alana Newhouse - aki egyébként a magazin főszerkesztője - sikerként könyveli el. Eddig mindenki szabad kezet kapott a „trollkodásra", és mindezt névtelenül tehette, most viszont csak annak a véleményére kíváncsiak, aki fizet azért, hogy elmondhassa.

Alana Newhouse az utóbbi időben rendkívül sok interjút adott, mind a média világa, mind az olvasók kérdésekkel bombázzák. „Nem az a célunk, hogy minél több pénzt keressünk, hanem kellemes légkört szeretnének teremteni a kulturált vitákhoz"- nyilatkozta a főszerkesztő.

„Aki fizet, azt ír, amit akar"
És hogyan reagáltak eddig az olvasók? „Vannak, akik imádják, és vannak, akik gyűlölik"- mondja Newhouse. A leggyorsabbak már az első napokban előfizettek a kommentálásra, méghozzá negatív megjegyzések nélkül, a pontos számokat azonban egyelőre nem akarta megosztani a főszerkesztő. Az mindenesetre biztos, hogy elég kevés hozzászólás található a friss cikkek alatt.

Természetesen többen felszólaltak az ellen, hogy kizárják a szegényebbek véleményét, Newhouse azonban számos egyéb megoldást sorakoztatott fel: aki nem akar fizetni a hozzászólásért, az ingyen megoszthatja a véleményét a Twitteren vagy a Facebookon, sőt olvasói levelet is írhat a szerkesztőségnek.

De mit történik, ha a „trollok" kifizetik az összeget, és továbbra is sértő üzeneteket írogatnak? „Aki fizet, azt ír, amit akar"- mondta Newhouse.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200