brusszel


Több szolidaritást várnak a németek

Figyelő Online - Inotai Edit
2015.03.02  09:13   
mail
nyomtatás
Beate Merk bajor Európaügyi miniszter - A hét elején Budapesten tárgyaló bajor politikus több szolidarítást vár a menekültkérésben az uniós tagállamoktól.
A magyar miniszterelnök nagyon kritikusan vélekedik az európai bevándorlásról, szerinte a gazdasági bevándorlóknak semmi hasznuk nincs. A Fidesz már azt is feszegeti, hogy az Európai Uniónak új bevándorláspolitikára van szüksége. Ön hogy látja, Európának esetleg több szolidaritásra, kiegyensúlyozottabb tehermegosztásra vagy erősebb határvédelemre van szüksége?
Először is szeretném tisztázni: akit üldöznek, annak Európában védelmet kell nyújtani. De aki visszaél a menedékjoggal, az nem maradhat. Az utóbbi hetekben a menedékkérők számának drasztikus növekedését figyelhettük meg Koszovóból. Esetükben nincs szó politikai üldöztetésről. Teljesen egyetértettek Pintér Sándor magyar belügyminiszterrel abban, hogy az EU külső határait, így a magyar-szerb határt hatékonyan kell védeni az illegális bevándorlókkal szemben. Ugyanakkor igazságosabb menekültelosztást is szorgalmaztam az Európai Unión belül. Az EU-nak 28 tagállama van, de ebből öt fogadja be a menekültek 70 százalékát (Németország, Svédország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság - a szerző megj.) Az európai szolidaritás azt követeli, hogy minden tagállam vállaljon ebből részt. Döntő az is, hogy a kibocsátóországok, így Koszovó jobb élet- és gazdasági körülményeket biztosítson állampolgárainak. A kivándorlás okaival kell megküzdenünk. Múlt heti pristinai tárgyalásaimon egyébként a koszovói kormány egyértelműen jelezte, hogy az országnak szüksége van az emberekre az újjáépítésben.

Konkrétan hogyan tud segíteni Németország és Bajorország a magyar kormánynak abban, hogy kezelni tudja a koszovói bevándorlást?
A szerb-magyar határ nem válhat a menedékjoggal visszaélők kiskapujává. A schengeni rendszer alapját épp a jól működő schengeni külső határok biztosítják. Az európai határőrizeti ügynökség, a Frontex támogatja Magyarországot az uniós külső határok védelmében és ehhez a munkához Németország is hozzájárul szakemberek küldésével.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten Magyarországon tárgyalt. Ez volt az első alkalom 2014 nyara, az ukrán válság eszkalációja óta, hogy egy uniós tagállamban fogadták. Mint Bajorország Európa-ügyi minisztere, hogyan látja: milyen kapcsolatokat tarthat fenn a jelenlegi helyzetben egy uniós tagállam Oroszországgal és az orosz elnökkel? Mennyire egységes Ön szerint az unió az ukrán kérdésben?

Bajorország és Magyarország teljesen egyetért abban, hogy a nemzetközi jogot tiszteletben kell tartani. A kelet-ukrajnai fejleményeket nagy aggodalommal követjük. Meghatározó a jövő szepontjából, hogy itt a fegyverek tartósan elhallgassanak. A demokrácia és a jogállam az EU alapértékei, és ezzel minden tagállam egyetért. Ugyanakkor tudjuk, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben is fenn kell tartanunk a párbeszédet Oroszországgal. Ehhez minden tagállam hozzájárulhat. Én ebben a kontextusban nézem az orosz elnök múlt heti budapesti útját.

Bajorországot és Magyarországot nagyon szoros politikai és gazdasági kapcsolatok kötik össze. Mennyire elégedettek a bajor befektetők, terveznek-e újabb beruházásokat? Vajon az Orbán-kormány nem mindig előnyös politikai megítélése befolyásolja-e az üzletembereket?

Magyarország nagyon fontos partner Bajorország számára. A német befektetések több mint 30 százaléka érkezik Bajorországból, és nem fogjuk elfelejteni Magyarország szerepét a német újraegyesítésben sem. Biztos vagyok benne, hogy a bajorok a jövőben is sokat fognak Magyarországon befektetni. Ugyanakkor a beruházásokhoz megbízható keretfeltételek kellenek, a gyakran változó szabályok hátrányosak lehetnek.

A magyar sajtó többször cikkezett arról, hogy az MKB visszavásárlása a Bayerische Landesbanktól fontos gesztus volt a magyar kormány részéről. Bajorország így legalább a veszteségeit tudta minimalizálni. Ön is így látja?

A BayernLB az MKB-ban vállalt szerepe miatt jelentős veszteségeket szenvedett. Az MKB eladását intenzív tárgyalások előzték meg a két kormány között. Seehofer bajor miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő tavaly novemberi találkozójukon Münchenben egyetértettek abban, hogy az eladás mindkét fél számára kielégítő eredményeket hozott. Szerintem olyan megoldást találtak, amely mindkét fél számára vállalható.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.