brusszel


Nem változtatott alapkamatán az ausztrál központi bank

Figyelő Online
2015.03.03  11:03   
mail
nyomtatás
Az ausztrál központi bank nem változtatott a rekordalacsony szinten, 2,25 százalékon tartott alapkamatán, hogy elkerülje a törékeny gazdasági fellendülést veszélyeztető, túlhevült ingatlanpiac további szítását.
A jegybank mindazonáltal nyitva hagyta annak lehetőségét, hogy idén kamatot csökkent, tekintettel a kínai gazdaság növekedésének lassulására. A lakásárak erősen emelkedtek Ausztráliában tavaly, aminek következtében a jegybank decemberben arra figyelmeztetett, hogy a jelzáloghitelezés visszafogása felé mozdul, különösen a befektetési célú ingatlanvásárlások esetében, ha nem mérséklődik az áremelkedés üteme.

Az ausztrál jegybank a múlt hónapban 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, amelynek mértéke az előző másfél évben változatlan volt. Közgazdászok megosztottak voltak annak megítélésében, hogy folytatja-e a kamatcsökkentést a jegybank a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének érdekében, vagy nem változtat rajta, hogy ne szítsa tovább az ingatlanok iránti keresletet.

Ausztrália gazdasága folyamatosan növekedett az utóbbi 23 évben, és a nyersanyagai iránti óriási kínai keresletnek köszönhetően egyike volt annak a néhány országnak, amely nagyrészt sértetlenül úszta meg a pénzügyi világválságot. Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, az ausztrál vasérc első számú vásárlója. A nyersanyagáraknak az utóbbi időkben tapasztalt drasztikus csökkenése miatt azonban erősen visszaestek a bányaipari beruházások, és a munkanélküliségi ráta az utóbbi egy évtized legmagasabb szintje körül mozog Ausztráliában.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200