brusszel


Rekord méretű szállítmány

Figyelő Online
2015.03.04  10:53   
mail
nyomtatás
Magyarország egyik legmagasabb áruját szállítja a napokban a túlméretes fuvarozással foglalkozó Bau-Trans Kft. A közel 8,5 méter magas szállítmányt csütörtök reggelig, négy éjszaka alatt juttatják el a gönyűi kikötőből a 81-es úton, Székesfehérváron keresztül a pétfürdői Nitrogénművekbe. A rekord magasságú áru 140 kilométeres távon való szállítása különleges előkészületi munkát és intézkedéseket igényel.
A három extraméretű tartályból álló szállítmány legnagyobb magassága a járművel együtt közel 8,5 méter, legnagyobb szélessége 7,3 méter. Mivel a magyar autópályákon 4,5 méter a megengedett legnagyobb magasság, gondos tervezés és előkészület előzte meg a kivitelezést. Az összesen mintegy 215 tonna súlyú rakományt három kamion szállítja, melyek közül a legsúlyosabb (120 tonna) tartályt szállító jármű egy 16 tengelyes szerelvény. A szállítás „megkönnyítése" érdekében a szerelvények elé kötött vontatókon kívül három másik is követi a járműveket, melyek egyrészről - a hátsó vonórúddal összekötve - hátulról segítik a járművek haladását a nehezebb kanyarokban, másrészről vannak olyan útszakaszok, ahol két vontató ereje szükséges a szállítmány elhúzásához - tudtuk meg Czibik András értékesítési vezetőtől.

A megbízó felkérését követően számos előkészítő munka várt a Bau-Trans Kft.-re. Az egyik legfontosabb feladat a megfelelő útvonal megtalálása volt, amely járható a túlméretes rakománnyal, és nincsen rajta bonthatatlan akadály - mint amilyen például egy közúti felüljáró vagy egy híd lenne a kijelölt útszakasz felett. Az útvonal kiválasztását annak bejárása követte, statikai vizsgálatok elvégzése, illetve a túlsúlyos szállításhoz és a településeken való áthaladáshoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése. Mivel főként az E.ON illetékességi területén halad át a szállítmány, a Bau-Trans az energiaszolgáltatót bízta meg azzal, hogy az út felett áthaladó elektromos vezetékeket, légkábeleket megemelje, ahol szükséges lebontsa és kikapcsolja, majd a szállítmány áthaladása után visszaépítse. A Nagyszentjánosi vasúti átkeléshez szükséges áramtalanítást - és az ezzel járó kiesést a vonatközlekedésben - három hónappal az áthaladás előtt kellett egyeztetni és engedélyeztetni a MÁV-val. A kijelölt útvonalon nem csak a légvezetékek, de az útjelző portálok is akadályt jelentenek, így a Bau-Trans szakemberei ezeket is elbontják, majd a szállítás után visszaépítik. A bontások idejére megtervezett forgalomirányítást a Magyar Közút ellenőrizte és engedélyezte.

Hogy a forgalmat és a lakosságot a legkevésbé zavarja a nem mindennapi méretekkel bíró fuvarozás és a vele járó áramtalanítás, portálbontás, éjszaka haladnak a kamionok, míg napközben egy biztonságos helyen várakoznak. A vállalat az épített és a természetes környezet védelmét is szem előtt tartja az akció során: a Nádor-csatornán átívelő közúti híd bekötő szakaszait feltöltötték (a híd megerősítése érdekében), a szállítmány teljes útvonalán gallyaztak, a Közút által megjelölt szakaszon kátyúztak is, továbbá ahol szükséges, lemezeket helyeznek el a kanyarok kiszélesítésére és a környezet megóvása érdekében.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.