brusszel


Megbékélhet Törökország a kurdokkal

Figyelő Online
2015.03.12  12:42   
mail
nyomtatás
2013 óta fegyverszünet van érvényben a kurdok és a törökök között, a béke azonban még elég törékeny. Jelenleg is tárgyalások folynak a politikai vezetők között Ankarában, és most nagy esély van arra, hogy sikerül megegyezni - írja a Süddeutsche.de.
A kurdok március 21-én ünneplik az újévet, és egyre valószínűbb, hogy egyben a kiterjesztett jogaikat is ünnepelhetik majd. A kurdok ilyenkor hagyományosan tüzet gyújtanak, és tűzugrással tisztelegnek az újév előtt. A várakozás minden évben nagyon nagy, azonban idén a politikai változások még izgalmasabbá teszik az ünnepet: új lendületet vett a kurd konfliktus megoldása, júniusban pedig Törökország választásokat tart.

Habár 2013 óta fegyverszünet van, a béke rendkívül törékeny. Ha azonban az iszlám- konzervatív AKP vezetésen múlik, akkor idei újévi ünnep a béketárgyalások végső szakaszát jelentheti, Ahmet Davutoğlu miniszterelnök ugyanis a betiltott kurd PKK munkáspártot felszólította a fegyveres harcok felhagyására. Az újévi ünnep tehát a béke ünnepe lehet.

A több mint 30 éves véres háború, és 40 ezer halott után nagyon nagy a vágy a békés együttélésre. Újabb békülésre utaló jel, hogy pár nappal ezelőtt az isztambuli Dolmabahçe Palotában Sırrı Sureyya Önder, a HDP kurd párt parlamenti képviselője, együtt jelent meg Yalçın Akdoğan kormánypárti politikussal a sajtó előtt. Ez már önmagában is hatalmas előrelépést jelent.

A HDP politikus felolvasta a bebörtönzött kurd PKK vezető Abdullah Öcalan nyilatkozatát, amelyben felszólítja a követőit a leszerelésre. Emellett még tíz tárgyalási pontot nevezett meg, amelyekről Öcalan és a török kormány már korábban is tárgyalt.

„Az idő majd megmutatja, hogy ez egy történelmi lépés-e, de az kétségtelen, hogy egy nagyon értékes lépésről van szó"- kommentálta Göksel Bozkurt újságíró a Yurt ellenzéki lapban. Az esélyek a változásra most magasabbak, mint eddig bármikor. Egy kormányzati képviselő közös megjelenése egy HDP-s taggal azt mutatta, hogy a háttérben már régóta tárgyalások folynak. Most úgy tűnik, hogy a kurdoknak és a Recep Tayyip Erdoğan államfő vezette AKP-nak közösek az érdekei. Mindkét fél az alkotmány változtatását sürgeti.

A kurdok jövője múlhat a választáson
Erdoğan nagyobb államfői hatalmat, a kurdok pedig több jogot és szabadságot akarnak, és azt szeretnék, hogy ez az alkotmányban vissza is köszönjön. Lehetséges, hogy Erdoğannak a kurdok szavazataira is szüksége lesz a júniusi választásokon, így nem kizárt az együttműködés.

A kurdok jövője múlhat a választáson. Eddig a HDP a Parlamentben csak egyéni képviselői mandátummal képviseltette magát, nem mint egységes párt. Az 550 képviselőből 28-an kurdok, azonban nem rendelkeznek azonos forrásokkal, mint a konkurencia.

A kurdok megváltoztatták a stratégiájukat. Az Iszlám Állam elleni harcuk új öntudatot adott nekik, hiszen aki a kurdokat eddig mindenek előtt a PKK-val és a terrorizmussal hozta kapcsolatba, most a demokráciáért és az emberi jogokért kiálló embereket látja bennük. Jelenleg önálló párt felállításán dolgoznak, jó közvélemény-kutatási eredményekkel: 9%-ra teszik a párt támogatottságát. Ha átlépik a 10%-os küszöböt, és ezzel bekerülnek a Parlamentbe, akkor ott befolyásoló tényezővé válhatnak.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200