brusszel


Ennyibe kerül, ha Orbánék minden ígérete teljesül

Figyelő Online - Váczi István
2015.03.13  14:00   
mail
nyomtatás
A kormány 482 kilométer gyorsforgalmi út építésére vállalt írásbeli ígéretet 2020-ig - derül ki a Figyelő által összesített adatokból. Ennek költsége nagyjából 1060 milliárd forint.
Útfejlesztésekről beszélve könnyen elragadja a hév a politikusokat, és nem is csak választási kampányok idején. Alig volt olyan nagyobb település, amelynek nem ígértek be valamilyen előrelépést ezen a téren az utóbbi egy évben. Az átfogó kormányzati vállalás pedig úgy szól, hogy az autópályák, -utak 2018-ra elérik a határokat, és valamennyi megyei jogú várost bekötik a gyorsforgalmi hálózatba.

Az utóbbi fogalmával könnyű trükközni, de ha ettől eltekintünk, nem látszik, hogy lesz gyorsforgalmi kapcsolata Eger és Kaposvár mellett Zalaegerszegnek és Hódmezővásárhelynek.



Ezermilliárdos tételek

Összességében az látszik, hogy már az írásba foglalt ígéretek teljesítése is feszegeti a lehetőségek határait. Saját számításunk szerint 482 kilométer gyorsforgalmi út megépítése mellett kötelezte el magát írásban a kabinet, ami nagyjából 1060 milliárd forintba kerülne. A Napi Gazdaság számításai szerint az összes ígéret teljesítéséhez 880 kilométer gyorsforgalmi utat kellene építeni, ami 2112 milliárd forintba kerülne.

Hazai és uniós pénzek

Az idei kormányrendeletben vázolt tervek szerint hazai forrásból 228 kilométeren építenek autópályát, 130 kilométeren pedig főutat újítanak fel, erősítenek meg. Az előirányzott 750 milliárdba beleférnek ezek a tervezett projektek, de csak ha nem szállnak el a költségek.

Ugyanez mondható el az uniós pénzből tervezett fejlesztésekre: 2020-ig 104 kilométer sztrádát és 150 kilométer autóutat akar megépíteni a kormány.

A témáról részletesen olvashat a Figyelő hetilap március 12-i, idei 11. lapszámában.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200