brusszel


Gazdasági szabadság - ranglista

Figyelő Online - Darányi Richárd
2015.03.14  08:45   
mail
nyomtatás
Hong Kong és Szingapúr gazdaságát tartják a legszabadabbnak a világon, és ezt a pozíciót már 21 éve a magukénak tudhatják. Európán belül Svájc számít a legszabadabbnak, miközben Amerika még a top 10-ben sincs benne.
Prosperáló időszakról tanúskodik a gazdasági szabadság 2015-ös indexe (Index of Economic Freedom) - számolt be a Dubai Chronicle. A gazdasági szabadság globális térnyeréséből vezetik le, hogy korunk legfontosabb problémáit (tudatlanság, szegénység, betegségek kezelése) hatékonyabban sikerül kezelni, mint a megelőző évtizedekben. Az adatok javulása több esetben lenyűgöző - a kiugró teljesítmények közé tartozik például az Egyesült Arab Emírségeké is.

A gazdasági szabadság azt méri, hogy az egyén mennyire szabadon dönthet termelési, befektetési, munkaválasztása és fogyasztási kérdésekben. Az indexhez tartoznak továbbá olyan ismérvek is, mint az üzletkötés, a kereskedelem, a pénzügyek, vagy a tulajdon szabadsága. A gazdasági szabadság mutatószámai korrelálnak az életszínvonallal.

Az Egyesült Arab Emírségek indexe egy ponttal növekedett, ami a rangsorban a huszonötödik helyre emelte a világ legszabadabb gazdaságai között, és a második helyre a saját régiójában (csupán Bahrein előzte meg). Az elemzések szerint az előrelépés oka elsősorban a korrupció elleni harcnak, a befektetési szabadság fejlesztésének és a költségvetés reformjának köszönhető. A jelentések ugyanakkor azt is kimutatták, hogy alacsony mértékben ugyan, de csökkent a kereskedelmi-, fiskális- és monetáris szabadság az országban.

A világ legszabadabb gazdaságai:
  1. Hong Kong
  2. Szingapúr
  3. Új-Zéland
  4. Ausztrália
  5. Svájc
  6. Kanada
  7. Chile
  8. Észtország
  9. Írország
  10. Mauritius
Kapcsolódó cikkek
Dubai Chronicle
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.