brusszel


Májustól közvetlenül repülhetünk Pekingbe

Figyelő Online
2015.03.14  16:19   
mail
nyomtatás
Újra lesz közvetlen légi összeköttetés május 1-jétől Kína és Magyarország, Peking és Budapest között - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten sajtótájékoztatón. A légi összeköttetést az Air China kínai állami légitársaság biztosítja majd heti négy alkalommal A330-as gépekkel.
Szijjártó Péter tájékoztatása szerint a tárgyalásokon Minszk közbeiktatása is szóba került. Ez azt jelenti, hogy Pekingből indulva a gépek Minszkben egy rövid időre megállva érkeznek Budapestre, de visszafelé a járat már nem áll meg Fehéroroszország fővárosában, hanem közvetlenül Pekingbe érkezik. A miniszter az új légi járat elindítását Peking és Budapest között a keleti nyitás stratégiájának újabb sikerpontjaként jellemezte. Ez újabb előrelépés és újabb eszköz arra, hogy Magyarország és Kína közötti gazdasági, kereskedelmi, kulturális és turisztikai együttműködést tovább fejlesszék.

A miniszter tájékoztatása szerint az Air China Kína állami tulajdonú nemzeti légitársasága, amely egyetlen kínai légitársaságként került fel a világ 500 legértékesebb márkájának listájára, 523 géppel rendelkezik, 326 útvonalat üzemeltet, 2013-ban 15 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, és 78 millió utast szállított. A - logójában főnixmadarat ábrázoló - Air China légitársaság jelenleg 14 közvetlen európai járatot üzemeltet. A miniszter emlékeztetett arra, hogy korábban, 2012 márciusáig volt közvetlen légi összeköttetés Magyarország és Kína között. Beszámolt arról, hogy 2014 júniusa óta folytatott tárgyalásokat a kínai polgári légügyi hatóság képviselőivel egy új légi járat elindításáról.

Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország között soha nem voltak olyan jók a kapcsolatok és az együttműködés, mint most. Szerinte ennek csalhatatlan jele, hogy tavaly minden idők legmagasabb exportját tudta teljesíteni Magyarország Kína irányába 2,2 milliárd dollár értékben, ami 8 százalékos növekedést jelentett 2013-as évhez képest.


Emlékeztetett arra is, hogy Kína Közép-Európa regionális együttműködés első központját, a turisztikait, éppen Magyarország nyitotta meg Budapesten. Jelezte, két hét múlva a kínai turisztikai hivatal elnöke Budapestre látogat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2010 és 2014 között megduplázódott a Magyarországra látogató kínai turisták száma, így tavaly már 90 ezer vendéget fogadhattunk. Ez egy év alatt 20 százalékos növekedést jelent - fűzte hozzá.

Szijjártó Pétert a sajtótájékoztatón más témában is kérdezték, így például a paksi beruházással kapcsolatban azt vetették fel, „elbukhat-e a Paks 2"? A miniszter azt mondta, az atomerőmű beruházással, így a fűtőelemek beszerzésével kapcsolatban is folyamatosak az egyeztetések, a tárgyalások az unió különböző intézményeivel. Semmilyen késés nincsen, semmilyen különleges helyzet nincsen, „menetrend szerint tárgyalunk" az Európai Unióval a valójában váratlan helyzetről.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200