brusszel


Hullámgenerátorral nyernek energiát

Figyelő Online - Mátrai Réka
2015.03.15  10:46   
mail
nyomtatás
Ausztrália új energiatermelő rendszere, a CETO 5 az óceán hullámait használja ki egyidejűleg a víz sótalanítására és áramtermelésre, miközben nem bocsát ki káros anyagokat - írja Rafi Schwarz.
Az Ausztrál Megújuló Energia Ügynökség vezérigazgatója, Ivor Frischnecht szerint ez az első olyan hullámenergia generátor a világon, ami összeköttetésben van egy elektromos hálózati rendszerrel. Az eljárás február 18-a óta hatékonyan, más anyagok kibocsátása nélkül továbbítja az energiát Ausztrália energiahálózatába, ezzel elegendő energiát biztosítva az ország legnagyobb tengeri bázisának.

A CETO 5, ami egy görög istennőről kapta a nevét, egyben része egy ausztrál kezdeményezésnek is, ami a hullámenergia kereskedelmi életképességét, jelentőségét mutatja be. Működése három elemsorból áll, amiket teljesen elárasztott bóják és szivattyúk alkotnak. Az óceán mozgása működésbe hozza a 240 kW-os bójákat, amik vizet nyomnak az erőturbinákba, miközben átfolynak a sótalanító rendszeren is.

A Carnegie Wave szerint, a CETO 5 számos előnnyel rendelkezik a többi hullámenergia rendszerrel szemben, mivel a víz alatt helyezkedik el, és így a szerkezetek kevésbé vannak kitéve a vihar okozta esetleges károknak. Továbbá az apály-dagály jelenség sokkal megbízhatóbb forrása az energiatermelésnek, mint a nap vagy a szél.


A vízügyi és energiaszektorok összefüggése evidens, de a fenntartható módon történő nexus, vagyis a kettő együttkezelése mégsem ennyire egyértelmű - tájékoztatta Molnár Kata vízügyi szakember a Figyelőt. Ez az ausztráliai energiatermelő és egyben sótalanítást végző rendszer is azt mutatja, hogy a környezetbarát, hatékonysági mutatókat előtérbe helyező, megújuló energia termelő technológiák egyre nagyobb figyelmet kapnak.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy mindent a helyi adottságoknak megfelelően kell kezelni. A globális szintű kihívásokra, mint például a klímaváltozás, ami a világon sokféleképpen jelentkezik, és sokféle hatással van az egyes térségekre, fontos, hogy helyi válaszok szülessenek - figyelmeztet Molnár Kata. Ausztráliában a hatalmas aszályok miatt a vízellátás kardinális kérdés. Bár a sótalanítás költséges technológia, az ilyen szárazsággal sújtott területeken ez is egyre inkább megoldásként szolgál.

A CETO 6-ra való előkészületek már zajlanak - az új konstrukció a tervek szerint négyszer annyi energiát fog tudni előállítani, mint a jelenlegi rendszer.
Kapcsolódó cikkek
magazine.good.is
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.