brusszel


Szlovák nevek a titkos svájci bankszámlák tulajdonosai között

Figyelő Online
2015.03.19  12:44   
mail
nyomtatás
A Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Szövetsége (ICIJ) által legutóbb közzétett, több ezer nevet tartalmazó listán az HSBC bank azon ügyfelei szerepelnek, akik pénze biztonságos svájci bankszámlákon bújt meg. A lista közzététele világszerte komoly zavart okozott, így Szlovákiában is, mivel a listán szereplő 25 szlovák neve kikerült a sajtóba.
Az ICIJ vizsgálódásainak korábbi eredményei, amelyeket „Swiss Leaks" (Kiszivárgott svájci információk) gyűjtőnéven neveznek, 60, 'különleges számlával rendelkező' szlovák állampolgár nevét tartalmazzák, akiknek az HSBC segédkezett abban, hogy ne kelljen adót fizetniük. Emiatt a bank teljes körű felügyeleti vizsgálat alatt áll.

Hogy a két listán szereplő érintettek száma között miért van ilyen lényeges különbség, jelenleg nem ismert, de később mindenképpen tisztázandó. A kiszivárogtatott listán szereplő szlovák közéleti személyiségek ellen most vizsgálat indul és minden bizonnyal a rendőrség előtt kell számot adniuk vagyonuk eredetéről és nagyságáról.

A szlovákok listáján sportolók, üzletemberek, a Gorilla - leiratban szereplő egyének, egy korábbi államtitkár szerepel, valamint egy korábbi rendőrtiszt, akit az egykori államelnök, Michal Kovac fiának elrablásával vádolnak.

A szlovák személyiségek számláin összesen mintegy 49 millió US dollár található.

A jól ismert nevek egyike a teniszező Daniela Hantuchová, aki állítólag a legzsírosabb számla tulajdonosa, mintegy 3 millió eurós összeggel.

A potenciális adócsalók listáján szerepelnek más, érdekes nevek is, leginkább Igor Grosaft, akinek kapcsolatait és megkérdőjelezhető múltját jelenleg alapos vizsgálat alá vették. Grosaft neve említésre kerül a hírhedt Gorilla - leiratokban is, mint egy olyan szereplőé, aki közel állt a Penta pénzügyi csoporthoz tartozó Jaroslav Hascakhoz. Mi több, Grosaft volt az összekötő a pénzügyi csoport legutóbbi média - vásárlásában; ő közvetített az SME országos napilap értékesítéséhez vezető tranzakcióban, amely során a munkatársak jelentős része tiltakozásul távozott a laptól.

Grosaft a magántulajdonban lévő SITA hírügynökség egyik partnere, amely körül a múltban szintén kétes alakok mozogtak. Grosaftot egy ízben az SDKU párt a Nemzeti Vagyonalap vezetésébe jelölte. Ő maga azt nyilatkozta a Hospodarske Noviny napilapnak, hogy soha sem tartott pénzt az HSBC - ben és fogalma sincs, hogy került a neve a listára.

A Gazdasági Minisztérium egykori államtitkára, Jan Sabol neve is szerepel a svájci bankszámlák tulajdonosainak listáján csakúgy, mint az egykori rendőrtiszt Martin Lieskovskyé, akit azzal vádoltak, hogy részt vett az elnök fiának, ifjabb Michal Kovacnak az elrablásában.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: SzlovákiaSvájc

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.