brusszel


Megtaláltuk Orbán Viktor A-kartonját

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.03.15  23:06   frissítve: 2015.03.15 23:17
mail
nyomtatás
Orbán Viktor sajtófőnöke segítségével megtaláltuk a miniszterelnök A-kartonját. Erről azt állítja a kormányfő, hogy egy beszervezési kísérlet dokumentuma. Vagyis az akció sikertelen volt. Lássuk a tényeket.
Orbán Viktor pár napja kurta módon válaszolt arra a sajtóban felbukkant értesülésre, hogy katonaévei alatt úgynevezett társadalmi kapcsolatként vett részt a katonai elhárítás munkájában. A HVG cikkére ekként reagált a kormányfő: „A tények magukért beszélnek. Minden információ elérhető". Hozzátette, sajnálatos, hogy „a személyes sértettség ilyen mélyre juttathat bárkit". Mint mondta, nem látja értelmét ilyen „csinnbumm cirkuszokat" csinálni a politikában, ezért ezekben a vitákban való részvételnek - a tények világossá tételén túl - nem látja értelmét.

Orbán a néhány szavas válaszában Simicska Lajosnak üzent. A Fideszre támaszkodva meggazdagodó üzletember nyilatkozta ugyanis pár nappal korábban a Mandinernek, hogy Orbán jelentett róla közös katonaéveik alatt. Ezt követően írta a HVG, hogy Orbán az elhárítás társadalmi kapcsolata volt 1981 és 1982 között, amolyan önkéntesként jelentett.

Politikai cirkusz

Mivel erre a publikációra nem érkezett értékelhető válasz a miniszterelnök környezetéből, Orbán sajtófőnökéhez, Havasi Bertalanhoz fordultunk felvilágosításért. Azt kérdeztük, helytálló-e a hetilap értesülése, és ha igen, pontosan milyen tevékenységet végzett Orbán, kikről, mit jelentett.

A sajtószóvivő a következő választ adta a Figyelő Online munkatársának: „A HVG A-kartonra vonatkozó állításában, csakúgy, mint a hamis ügynökvád rendszeres felemlegetésében semmi újdonság nincs. Ez egy politikai cirkusz része. Orbán Viktor már évekkel ezelőtt nyilvánosságra hozta a kommunista állambiztonsági szervezet vele kapcsolatban írt dokumentumait, amelyek arról szólnak, hogy sikertelenül próbálták meg beszervezni, illetve őt és családját folyamatosan, az élet minden területére kiterjedően megfigyelték. A HVG és az Ön által emlegetett A-karton is ezek között, az Orbán Viktor által korábban nyilvánosságra hozott iratok között van."

Havasi egy linket is megadott, ahol tájékoztatása szerint 2012 óta minden idevágó irat megtalálható. A link a miniszterelnök honlapjára vezet, azon belül is egy szocialista képviselő, Vadai Ágnes a tárgyhoz kapcsolódó, 2012 elején feltett kérdéseire adott válaszokra.

Mi, rendszerváltók

A levélben Orbán hosszasan taglalja, hogy milyen állambiztonsági vegzálásoknak volt kitéve ő és családja a rendszerváltás előtti években. Íme, egy idézet: „Mi, rendszerváltók annak idején arra tettük föl az életünket, hogy Magyarországon egyetlen becsületes embernek se kelljen soha többé abban a tudatban élnie, hogy megfigyelhetik, vájkálhatnak a magánéletében, akár az otthonában is lehallgathatják. Minket - a rendszerváltó nemzedéket - annak idején ezért gumibotoztak, üldöztek és hallgattak le." Majd rátér az állambiztonsági vonalra. Megjegyzi, hogy erről 2006-ban egyszer már beszámolt, de most újra megteszi. Újra egy idézet a levélből: „Igen vaskos dossziéban dolgozta föl a diktatúra gépezete ellenzéki tevékenységemet... Sorkatonai szolgálatom első időszaka alatt megpróbáltak beszervezni, de ezt visszautasítottam, így a kísérlet - amint az a mellékletből kiderül - sikertelenül végződött."

A levél második fele számos egykori dokumentumot mutat be. Az iratok számos érdekes részletet tartalmaznak Orbánék megfigyeléséről, lehallgatásáról. Orbánék megfigyeléséről, mivel a jelentésekből úgy fest, sokkal inkább volt célszemély a kormányfő felesége, Lévai Anikó, mint maga Orbán. Lévaira két megye szervei is kénytelenek voltak dolgozni, attól függően, hogy hol lakott. Egy ideig Szolnokon éltek, de Salgótarjánban is eltöltöttek kis időt, ezért mindkét megyei rendőrkapitányság kénytelen volt megfigyelni a mozgásukat. Az iratokból az jön le, hogy Lévai lehetett az aktívabb, ő szervezett gyűléseket, összejöveteleket, s alkalmanként kikérte Orbán tanácsát.

Érdekes, hogy a pontos - vagy annak gondolt - életrajzi dokumentálás ellenére Lévai születési ideje nem egyezik az iratokban: van ahol 1963 májusa, máshol augusztus szerepel. Van más finomság is: egy esetben, egy nógrádi összejövetel megszervezése kapcsán Lévai jelzi Orbánnak, hogy az olcsó lebonyolítás érdekében szükség lehet átmenetileg belépni a KISZ-be. Orbán erről lebeszéli, ahogy az iratban fogalmaznak: „Viktor megnyugtatta, hogy erre nem fog sor kerülni". Orbán életrajzi adatai közt azonban mindenhol felbukkan, hogy pártonkívüli (pk), de KISZ-tag.

Sikertelen kísérlet

A mellékelt dokumentumok valóban arról tanúskodnak, hogy Orbán és családja a megfigyeltek körébe tartozott, nem pedig a megfigyelők közé. Az iratok közt van - ahogy Havasi jelezte - az a bizonyos A-karton is (II. számú melléklet/1.). Erről egyébként a levél első részében az a megállapítás szerepel, hogy a karton egy „Szigorúan titkos javaslat Orbán Viktor beszervezési kísérletének megszüntetéséről". Vagyis azt sugalmazza, hogy sikertelen volt az elhárítás kísérlete, a kapcsolat nem jött létre.

Maga az irat az első oldalán a következőket rögzíti: Orbán személyes adatait, a kapcsolat létesítésének dátumát - 1981. október 20. - valamint a kapcsolat létesítésének okát. Szó szerint idézzük: „Az államellenes és a hatáskörünkbe utalt más bűncselekmények valamint a HKSZ-t károsan befolyásoló jelenségek felderítése." (A HKSZ a harckészültség rövidítése.) A második oldalon a kapcsolat megszűnésének okát taglalják: erre azért került sor, mert Orbán leszerelt. Lehetett volna más ok is a dokumentum alapján, például az, hogy megtagadta a kapcsolat létesítését, vagy dekonspirálódott.

Az irat keltezése 1982. Arról nincs információ a kétoldalas papírban, hogy a köztes néhány hónapban volt-e tényleges kapcsolata Orbánnak az elhárítás embereivel, illetve hogy milyen eseményt takar konkrétan ebben az esetben az 1981. október 20-i. dátum. Az világos, hogy maga a dokumentum egy javaslat, mégpedig társadalmi kapcsolat létrehozására. A miniszterelnök, illetve környezetének értelmezése alapján az történhetett, hogy az illetékes szervek megpróbálták felvenni a kapcsolatot Orbánnal, de az sikertelennek bizonyult, a leszerelése pedig okafogyottá tette a további próbálkozásokat ezen a vonalon.

Simicska Lajos másként emlékezik.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.