brusszel


Tovább nőtt a befektetési alapok vagyona februárban

Figyelő Online
2015.03.17  13:07   
mail
nyomtatás
A befektetési alapok vagyona februárban 5602 milliárd forintot tett ki, 70 milliárd forinttal haladta meg a januárit - derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) keddi közleményéből.
Közölték, a fejlett és a fejlődő világ tőzsdéi is emelkedtek, de a magyar index ezeket jóval túlszárnyalva erősödött februárban. A pénzpiaci alapoknál az alacsony hozamszint miatt jelentős volt a tőkekiáramlás, ezen kívül a tőkevédett alapoknál történt kisebb tőkekivonás, a többi kategóriában tőkebeáramlást volt. A legtöbb pénz a vegyes alapokba, ezt követően pedig kötvényalapokba érkezett - írja a BAMOSZ.

A tőkeáramlások eredményeként 23,5 milliárd forinttal nőtt a vagyon. A kezelt vagyon hasonlóan alakult, mint a tőkeáramlás, azaz a pénzpiaci alapoknál csökkent, a garantált alapoknál stagnált, a többi kategória esetében pedig növekedett.

A tőkeáramlás és a hozamok alakulásának együttes hatására BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 70 milliárd forinttal, azaz 1,26 százalékkal növekedett februárban.

A legfrissebb adatok alapján március első két hetében a nyilvános alapokba további 9 milliárd forintot meghaladó mértékű friss befektetés áramlott, ami jól jelzi, hogy az alapok befektetői megítélése szerencsés módon nem változott meg a botrányok miatt.

A nyilvános nyíltvégű "hagyományos" értékpapír alapokban - amelyek az összvagyon 66,7 százalékát adják - kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 1,4 százalékkal növekedett. A pénzpiaci alapokból összességében 24 milliárdnyi tőke távozott. A kategória vagyona 1,6 százalékkal csökkent, ezen belül a likviditási alapok vagyona 2,3 százalékkal. A hazai likviditási alapokból együttesen 31 milliárdnyi tőke áramlott ki. A kötvényalapok iránti kereslet töretlen.

A tőkebeáramlás a kötvényalapokat tekintve 18 milliárd forint volt a múlt hónapban. A vegyes alapokba igen jelentős, 26 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, amely a legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 5,9 százalékkal növekedett.

A részvényalapokba 3,5 milliárdnyi tőke áramlott be, amin a hozamok még tovább javítottak, így összességében a részvényalapok vagyona 4,8 százalékkal lett több. Az abszolút hozamú alapok esetében vége szakadt a januári rendkívüli tőkekiáramlásnak és februárban 1 milliárd forintnyi friss tőke érkezett a kategóriához. A hozamok tovább segítették a vagyonnövekedést, amely végül 1,2 százalékos, átlagos lett.

A tőkevédett alapokból 6,2 milliárdnyi tőke távozott, de a hozamok ezt a csökkenést korrigálni tudták, így 0,2 százalékos növekedést mutat a kategória vagyona.Az ingatlanalapokba februárban csekély mértékű, 0,5 milliárd forintos tőkebeáramlás volt.

Az árupiaci alapokba 1,3 milliárdnyi tőke érkezett, amely nagynak tekinthető a kategória méretéhez képest, ráadásul a hozamok is jól alakultak. Így ez a kategória érte el a legnagyobb, 12,9 százalékos vagyongyarapodást.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapoknál az elmúlt hónapban 2,2 milliárdos tőkebeáramlást mért a BAMOSZ, amit a hozamok még tovább növeltek, így a vagyon 3,2 százalékkal nőtt.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200