brusszel


Varga: vizsgálják, hogy a NAV készítsen el minden szja-bevallást

Figyelő Online
2015.03.18  10:05   
mail
nyomtatás
Vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el a személyi jövedelemadó bevallásokat - erősítette meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
A miniszter hangsúlyozta: munkaanyagról van szó, döntések még nem születtek, de vizsgálják annak lehetőségét, hogy hosszú távon a lakosságnak ne kelljen adóbevallást készítenie.

Varga Mihály hozzátette: támogatja ezt az elképzelést, és bízik benne, hogy a jogszabályi-technikai-informatikai hátteret megvizsgálva ez lehetségessé válik.

Szeretnék elérni, hogy ha a NAV úgyis rendelkezik minden cég pontos adataival, bevallásaival, akkor csak egy technikai lépés, hogy összevezetve az adószámokon a különböző kifizetéseket, jövedelmeket, az adóhivatal készítse el az adóbevallásokat - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Hozzátette: ez a munkáltatóknak is könnyebbséget jelentene.

Kedden a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva az origo.hu írt arról, hogy két év múlva már a Nemzeti- Adó és Vámhivatal készítheti el a személyi jövedelemadó bevallásokat. A Figyelő friss információit itt olvashatja.

A rádióinterjúban Varga Mihály elmondta azt is, hogy elkezdték a 2016-os költségvetés elkészítését. A konvergencia programot be kell nyújtani Brüsszelnek, tehát úgyis kell tervezési munkát végeznie a minisztériumnak, ehhez képest már minimális plusz munkával a következő év költségvetése is összeállítható - fogalmazott.

A miniszter felidézte azt is, hogy 2011-2012-ben is előrébb hozták a költségvetés elkészítését. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az önkormányzatok, gazdasági szereplők is könnyebben tudják tervezni a következő évüket, ha tudják, hogy az állam mire készül, ha féléves felkészülési időt kapnak a 2016-os év gazdasági környezetére. Ezért ebben a fél évben szeretnék a költségvetési törvényjavaslatot elkészíteni és a parlament elé terjeszteni - közölte.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.