brusszel


Brutális állapotok uralkodhatnak a NAV-nál

Figyelő Online
2015.03.19  14:00   
mail
nyomtatás
Brutális állapotok uralkodhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál egy nemrég megjelent jelentés szerint.
Az Állami Számvevőszék vizsgálata alapján legalábbis egy sor sajtótermék jutott arra a következtetésre, hogy korántsem feszes az adóhatóság ellenőrzési gyakorlata. Közvetetten azt is bizonyítottnak látták, amit Horváth András, a NAV egykori munkatársa állított az elmúlt másfél évben az adóhatóság munkájáról. Az áfa-visszaéléseket részletező Zöld Dosszié összeállítója szerint a legnagyobb áfacsalókat nem ellenőrzi a NAV, csak a kishalak akadnak fent a hálón.

Az ÁSZ dokumentumának tehát a közvéleményben komoly jelentőséget tulajdonítanak, ezért megkerestük a számvevőket, illetve az adóhatóságot, hogy a segítségükkel tudjuk tisztázni, a jelentésben foglaltak valóban a NAV működésében rejlő vállalhatatlan méretű kockázatokra mutatnak-e rá. A számvevőknél nem tettek egyenlőségjelet Horváth András munkássága és a saját jelentésük megállapításai között. „Az ÁSZ tényeken alapuló megállapításokat tett, ugyanakkor azokat nem minősítette, és azokból következtetéseket sem vont le" - írták lapunknak arra a kérdésére, hogy akkor Horváth következtetései helytállóak-e, s az adóhatósági ellenőrzéseket nagyon hézagos szűrővel végzik. A számvevők arról tájékoztatták a Figyelőt, hogy ők csak javaslatokat tettek, amelyek alapján a NAV elnökének 30 napos határidővel (ami április első felében jár le) intézkedési tervet kell készítenie.

A NAV-nál pedig úgy látják, a bíróságok lassú működése miatt halmozódhatott fel irgalmatlanul nagy hátralék a magyar gazdaságban, amelyet törölni voltak kénytelenek.

Részletek a Figyelőben!

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: NAVÁSZ

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.