brusszel


Uber: ingyen-buli a hétvégén

Figyelő Online - Halaska Gábor
2015.03.19  12:02   
mail
nyomtatás
Budapesten a rögzített taxiár mintegy feléért kínál fuvarokat az Uber, mivel alkalmazása révén összeköt több ezer kihasználatlan fővárosi autót és az itt fuvart kereső utasokat. E hétvégére a város belsőbb részein (3 ezer forintig) bárki ingyen utazhat az Uber sofőrökkel. A helyi vezető szerint folyamatosan egyeztetnek a hatóságokkal, de nem kaptak még olyan megkeresést, amelyben egy hatóság az egyes sofőrök bevételeire lett volna kíváncsi.
Rob Khazzam, a cég nemzetközi terjeszkedésért felelős vezetője szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be: „fantasztikus városuknak megköszönve, ezen a hétvégén ingyen utazást biztosítunk minden új és meglévő Uber felhasználónak" (feltételek a szövegben lentebb).

Rob ügyen konkrét felhasználói számokat nem közölt (sehol a világon nem közöl ilyet a cég) ó, de szavaiból kiderült, hogy a 2014 októberi alapállapothoz képest 11-szeresére nőtt az utasok napi száma és 13-szorosára a sofőrök száma! Bér a pontos számot nem tudni, de a mai állapothoz képest a következő egy évben a jelenlegi „több ezer" felhasználó számát meg szeretnék ötszörözni!
Az is kiderült, hogy a magyar fővárosban az átlagos várakozási idő 4,5 perc, azaz (bár ezt nem emelték ki) a taxitársaságokéval ez az adat több mint versenyképes.

Elhangzott az is, hogy egy kilométer díja 130 forint, a kiállási alapdíj 300 forint, a várakozás pedig 25 forint perenként. A 2013-as taxirendeletben rögzített díjak a fenti sorrendben: 280, 450 és 70 forint, ám az Uber képviselői nem győzték hangsúlyozni, hogy ők nem fuvarszervező vállalat. Sőt sajnálkozásukat fejezték ki, hogy a jogszabályok nem kezelik a mai helyzetet megfelelően. Ugyanakkor a cég egyik illetékesétől megtudtuk, hogy tavaly októberi előkészületek óta folyamatosan és teljes körűen igyekeznek egyeztetni minden hatósággal.
Arra a felvetésre, hogy a sofőrök jövedelme adózási kérdéseket is felvet, azt a választ kaptuk, hog y a magyar adóhatóság eddig nem kért hivatalos adatokat az Uber-től arra nézve, hogy konkrétan melyik sofőrük mekkora jövedelmet szerez általuk. Ugyanakkor arra nem kaptunk egyértelmű választ, hogy ki kellene-e adnia egy ilyen információt a szolgáltatónak.



A csalogató-promóció részletei:
- Minden felhasználó maximum 10 db ingyenes utazást vehet igénybe 2015. március 20. péntek reggel 8.00 és március 22. vasárnap éjfél között (max. 3 000 Ft / utazás díjig).
- Mind az indulási pont, mind pedig az úticél Budapest közigazgatási határán belül kell, hogy legyen.
- Minden felhasználó további ingyenes utazást is elérhet, amennyiben személyes promóciós kódját megosztja barátaival, családtagjaival.

mail
nyomtatás
címkék: Ubertaxiapp

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.