brusszel


Jövő kedden kamatcsökkenés várható!

Figyelő Online
2015.03.20  13:32   frissítve: 2015.03.20 13:52
mail
nyomtatás
Az alacsony infláció további kamatcsökkentést valószínűsít - véli Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója.
A jegybank kamatcsökkentési ciklusában nagyon fontos volt, hogy a kereskedelmi bankok kamataiban is megjelenjen a monetáris kondíciók könnyítése - hangsúlyozta Nagy Márton.

Inflációs cél 3 százalék. Ettől most messze vagyunk, de alulról. Defláció ugyanakkor nincs Magyarországon, az üzemanyag árak és a szabályozott árak, vagyis a rezsicsökkentés húzza le az inflációt. A keresleti tényezők pozitív tartományban vannak - szemben például az eurózónával -, így közép távon közelíthetünk a 3 százalékos célhoz.

Az ügyvezető igazgató elmondta: Magyarországon az alacsony infláció nem párosul alacsony növekedéssel. A nominális GDP ugyanis 7 százalékkal nőtt tavaly, így mérsékelt a kockázata a deflációnak. A nominális GDP növekedése a következő két évben is viszonylag magas marad. Az inflációs cél eléréséhez így az alapkamat további csökkentése lehet szükséges. Jövő hét kedden „felfogásom szerint a Monetáris Tanács eléggé valószínű, hogy kamatot csökkent".

A növekedési hitel program (NHP) megállította a vállalati hitelezés visszaesését. Nem állja meg a helyét az az állítás, amely szerint a program kiszorította volna a piacról a kereskedelmi hiteleket. A vállalati hitelezés egyensúlyi szintje hosszú távon évi 5-6 százalékos növekedés lenne. Az NHP plusz az évi 3-4 százalékos tempóhoz segíti hozzá a gazdaságot. A két program 0,5-0,7 százalékkal növeli az idei GDP-t.

A devizahitelek kivezetése után véget érhet a háztartások mérlegkiigazítása, vagyis ledolgozzák adósságuk túlnyomó részét. A lakossági hitelállomány visszaesése így befejeződhet. A háztartások törlesztési terhe rég nem látott szintre csökkent, 12 százalékról 6 százalékra csökkent a háztartási szektor havi jövedelem arányos törlesztési terhe. A lakossági fogyasztás így felpöröghet, ami a GDP-t az idén 0,3 százalékkal húzhatja fel.

 


Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.