brusszel


Javulhat a kínai melegek helyzete?

Figyelő Online
2015.03.20  16:17   
mail
nyomtatás
A kínai újévkor jelent meg a legújabb melegekkel foglalkozó kisfilm, a Coming Home. A filmet az ünnep ideje alatt csaknem 100 millióan látták, azonban a különböző életkorú kínaiak véleménye eltérő a témával kapcsolatban.
Elképesztően nehéz bevallani Kínában, hogyha valaki meleg, bár egy nemrég megjelent szokatlan kisfilm következtében talán könnyebbé válik. Nem csoda, hogy a film után beindult a politikai párbeszéd a melegekről, a leszbikusokról, a biszexuálisokról és a transzneműekről. A Coming Home-ot, ami a legnagyobb kínai ünnepen jelent meg, már több, mint 127 millióan látták online. A Coming Home vegyes reakciókat váltott ki a hagyományos és a közösségi médiában. Számos híresség megosztotta követőivel a videót a Weibo-n, a legnagyobb mikroblogger platformon, azonban sokan „betegesnek, perverznek és gusztustalannak" tartották a főhőst.

A film megjelenésének ideje tökéletesen illik a címéhez, ugyanis az újév alkalmából sokan hazatérnek családjukhoz, és közösen ünnepelhessenek. Ez az esemény mozgatja meg minden évben a legtöbb embert a Földön, idén január 31-én indult el a vándorlás és március 5-én ért véget. Ez az időszak kifejezetten stresszes a különböző szexuális orientációjú fiatalok számára, ugyanis szembesülniük kell szüleik elvárásaival, akik már unokákra vágynak. Gyakran ilyenkor vallják be a fiatalok a szüleiknek, hogy miért nem randevúznak vagy alapítanak családot.

A hat perces kisfilm főhőse Fang Chao, egy fiatal meleg férfi, aki engedelmes gyerekként nőtt fel. Miután elmeséli szüleinek, hogy meleg, megszakítják vele a kapcsolatot egy időre és megfenyegetik, hogy kitagadják. Azonban az édesanyja véleménye fokozatosan megváltozik, miután belép a PFLAH China-ba, azaz a melegek és leszbikusok családtagjait, szüleit és barátait tömörítő non-profit szervezetbe, amely 2008-ban jött létre Guangzhouban. A film végén az édesanya felhívja a fiát és megkéri, hogy látogasson haza az újévi ünnepségre. A film végén már nem színészek, hanem valódi édesanyák kérik meg a fiatalokat arra, hogy megosszák a történetüket a szüleikkel. A szülők figyelmét pedig arra hívják fel, hogy a családi összetartás és a gyermekeik hazahívása sokkal fontosabb, mint a hagyományos esküvőről alkotott képük.

A homoszexualitással kapcsolatban nagyon eltérő a különböző generációjú kínaiak véleménye. A fiatalabbak, akik Mao halála után az 1970-es évek közepe felé születtek, sokkal elfogadóbbak. Azonban az idősek ezt bűnnek tartják - a homoszexualitást 1997-ig tiltották Kínában - emiatt a gyermekeik általában hallgatnak. A technológiai fejlődés miatt egyre könnyebbé válik a kínai melegek helyzete, hiszen létrejöttek online meleg közösségek, mint például a Zank vagy a Danlan. Ezek segítségével egyszerűbben lehet a szülők tudta nélkül ismerkedni és melegként kapcsolatban élni. Néha a meleg fiatalok a partnerükkel mennek haza az ünnepekre, azonban otthon általában a legjobb barátjukként mutatják be a másikat.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: melegKínajog

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200