brusszel


Feltámad a Kelta Tigris?

Figyelő Online - Halász Benedek
2015.03.22  08:26   
mail
nyomtatás
A magas exportnak és a belső kereslet növekedésének köszönhetően az ír gazdaság 4,8 százalékkal nőtt 2014-ben. Az Európai Bizottság szerint 2015-ben Írország bármely más európai országot meghaladó növekedésére lehet számítani.
Írország felülmúlta az EU 1,3 százalékos évi növekedését és a 0,9 százalékos eurózónai átlagot is. A növekedés szintén meghaladta az Egyesült Királyságét, és az Angliának szolgáltatott exportnak komoly szerepe van a gazdaság lendületében. Az Egyesült Államokban szintén nagy a kereslet az ír export iránt, az alacsony adók miatt pedig a nagyobb vállalatok székhelyei szintén Írországban találhatók.

Egy évvel az ír gazdaság hanyatlásnak indulása előtt, 2007 óta nem volt példa ilyen mértékű növekedésre. A „Kelta Tigrisként" elhíresült Írország gazdasága a könnyű hitelhozzáférés és az építkezési robbanás buborékjában lebeg. Az újjáéledő Írország az IMF-fel szembeni maradék 5,5 milliárd eurós tartozásának kifizetését tervezi, 1,5 milliárd eurót spórolva az idő előtti törlesztésen.

A jó hírek ellenére Írország még nincs teljesen kint a gödörből. 2014 utolsó negyedévében a gazdaság csupán 0,2 százalékkal nőtt, az elmúlt pár hónapban pedig csak 0,4 százalékkal. Bár Írország jobb állapotban van, a kritikusok szerint a hosszú távú felépülés még kérdéses.

A munkanélküliség marad 10 százalékon, a lakosság pedig csak most heveri ki az életszínvonalat drasztikusan csökkentő megszorításokat. A politikusok abban reménykednek, hogy az eredményeket majd felhasználhatják a 2016-os választásokon, de a nyilvánosság aggodalmának eloszlatására ez nem lesz elég. Bár a kormányról alkotott közvélemény nem túl fényes, a fogyasztói kereslet azért nőtt 1,1 százalékkal.

A megszorítások pártolói Írországot példaként fogják majd felhozni arra, hogy a lakossági szektort és a szociális szolgáltatásokat célzó vágások valóban működnek.
Kapcsolódó cikkek
economy watch
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.