brusszel


A cseheknek jól jön a bevándorlás

Figyelő Online
2015.03.25  11:10   
mail
nyomtatás
Prága - A Cseh Köztársaság lakosainak száma újra növekszik, és 2014 - ben elérte a 10 millió 538 ezer 300 főt. Ez a létszám 25,900 - zal több, mint a 2013 - ban mért adat és a legnagyobb növekedést mutatja 2010 óta, közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSU).
A növekedés elsősorban a bevándorlóknak köszönhető, akik száma hat év óta a legmagasabb volt. Segített az is, hogy több gyerek született, mint ahányan meghaltak. 

Az előző évhez viszonyítva többen kötöttek házasságot is és kevesebb válás történt.

A 109 ezer tavaly született gyermek 3,100 - zal több, mint ahányat az előző évben anyakönyveztek. Ez a gyermekszám az elmúlt négy év legjobb ilyen adata.

A 2014 - es évben 105,700 hunyt el, ami a legalacsonyabb haláleset - szám az elmúlt hat évben.

A CSU közleménye szerint a halálesetek alacsony száma annak is köszönhető, hogy a tavalyi év első hónapjaiban tömeges légzőszervi megbetegedést nem tapasztaltak.

„A lakosság öregedési folyamata azonban folytatódott. Az átlagos élettartam 0,2 százalékkal, 41,7 évre emelkedett és a 65 évnél idősebb lakosok népességen belüli aránya elérte a 17,8 százalékot" - olvasható a CSU jelentésében.

A bevándorlás 21,700 fővel növelte a lakosság számát. Mintegy 41,600 fő érkezett más országokból. Körülbelül 20,000 fő távozott, hozzávetőleg egy harmaddal kevesebb, mint 2013 - ban. A CSU közleménye szerint mindkét irányban az ukrán nemzetiségűek mozgása volt a meghatározó.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.