brusszel


Kínai cégé lehet a Pirelli

Figyelő Online
2015.03.23  11:32   
mail
nyomtatás
Mintegy 7,1 milliárd eurós üzlet részeként felvásárolná a kínai állam tulajdonában lévő China National Chemical Corp (ChemChina) a világ ötödik legnagyobb gumiabroncsgyártóját, az olasz Pirellit.
A "hosszú távú iparági partnerségi" megállapodást vasárnap kötötte a kínai vállalat egy leányvállalatán keresztül a Forma-1 kizárólagos beszállítójának számító Pirelli részvényeseivel, épp időben ahhoz, hogy kihasználja a gyenge euró adta árelőnyt, mielőtt az európai gazdaság elkezdene kilábalni a stagnálásból.

A megállapodás eredményeképpen a pekingi központú ChemChina hozzáfér a prémium gumiabroncsok előállításához szükséges technológiához, így magasabb haszonkulccsal tudja majd termékeit értékesíteni. A 143 éve alapított Pirelli számára is előnyös az ügylet, mivel így még jobban megnyílik előtte a hatalmas kínai piac és versenyelőnybe kerül a rivális Michelin és Continental gumiabroncs gyártókkal, amelyek szintén Ázsia felé "tekintgetnek".

A megállapodás részeként Olaszországban marad a vállalat székhelye és fejlesztési központja és Marco Tronchetti Provera, a Pirelli jelenlegi tulajdonosa lesz a vezérigazgató.

A ChemChina leányvállalat először 26,2 százalékos részesedést szerez a Pirelliben, majd ezután teszi meg teljes felvásárlási ajánlatát. A 7,1 milliárd eurós ajánlat részvényenként 15 eurós árfolyammal számol, amelyben nincs benne az olasz cég 2014 végén fennálló mintegy 1 milliárd eurós adóssága. A megállapodás részletei már pénteken kiszivárogtak, így a Pirelli részvényei a milánói tőzsdén 25 éves csúcson, 15,23 eurón zártak. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy a kereskedők magasabb ajánlati árra vagy konkurens ajánlatra számítanak.

A Pirelli megvétele lenne az ötödik legnagyobb külföldi bevásárlása a kínai állami vállalatoknak a Thomson Reuters adatai szerint. A legutóbbi hasonló méretű ügylet egy perui rézbánya megvásárlása volt a svájci Glencore-tól.

Olaszország a pénzügyi szektort nem számítva Kína második legkedveltebb felvásárlási célországának számít Európában, 2014 óra tíz megállapodásra került sor a Thomson Reuters szerint.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200