brusszel


Ilyenek a mai diktátorok

Figyelő Online - Bucsky Péter
2015.03.23  13:48   frissítve: 2015.03.23 14:07
mail
nyomtatás
Egy friss cikk tanúsága szerint hazánkat gyakorlatilag enyhe diktatúraként tartják számon, a miniszterelnök által többször pozitív példaként citált Törökországgal vagy éppen az Alberto Fujimori vezette Peruval egy kalap alá véve.
Sergei Guriev, a CEPR nevű brüsszeli baloldali agytröszt, és Daniel Treisman, a Kaliforniai Egyetem kutatójának minap publikált cikke azt vizsgálja, hogyan alakultak át az autokrata rendszerek. Megállapítják, hogy a korábban Hitler vagy Sztálin által kiépített totális elnyomó rezsimek helyett a diktátorok ma már nem az erőszakra, hanem az információ ellenőrzésére koncentrálnak. Ennek során kiemelt szerepet kap, hogy uralni tudják a közbeszédet, emellett magukat tudják feltüntetni az egyetlen kompetens politikai erőként. Az emberek ugyanis gazdasági jólétet szeretnének, és ha sikerül elhitetni a diktátoroknak, hogy ők az egyetlen választás, és ellenfeleik alkalmatlanok az ország vezetésére, akkor nyert ügyük van. Külön kiemelik a cikkben, hogy amíg tart a gazdasági növekedés, nincs is nehezebb dolguk a diktátoroknak. Az igazi kihívás gazdasági visszaesés esetén jön el, ilyenkor szoktak durvább intézkedéseket hozni. Ennek kapcsán a leálló török gazdaságot hozzák fel példának, ahol a visszaeséssel párhuzamosan 4-ról 49-re ugrott a bebörtönzött újságírók száma 2010 és 2012 között, vagyis akkor, amikor a GDP növekedés 7,8-ról 0,8 százalékra esett vissza. A másik negatív példa Magyarország és Oroszország, ahol a gazdasági válság után a sajtószabadság korlátozásba kezdett a kormányzat - írja a cikk.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.