brusszel


Hatalmas mértékű befektetések Csehországban

Figyelő Online
2015.03.25  11:40   
mail
nyomtatás
Prága - Az elmúlt évben a beruházások ösztönzéséért felelős állami szervezet, a CzechInvest 147 hazai és külföldi beruházás létrejöttében működött közre a Csehországban. A beruházások értéke 87 milliárd korona (közel 1000 milliárd forint) volt, majdnem kétszer annyi, mint 2013 - ban, és a projektek 16,700 új munkahelyet teremtettek, tájékoztatta ma az újságírókat a CzechInvest.
"A külföldi befektetők megnövekedett részvétele az európai piac fokozatos újjáépülésével függ össze, amelyet főleg az autóipar hajt" - mondta Jan Mladek ipari - és kereskedelmi miniszter.

A beruházások zöme az autóiparba (50) és a fémfeldolgozó - iparba (18) irányult.

Ami a kezdeményezések térségi eloszlását illeti, az új munkahelyek többsége Moravia - Szilézia és Usti körzetében jön létre.

A legtöbb projektet Moravia - Szilézia (26), Dél -Moravia és Usti térségében tervezik megvalósítani.

A legtöbb külföldi befektető Németországból és az Egyesült Államokból érkezett.

A tevékenységüket legnagyobb mértékben bővítő hazai vállalkozások a gépiparban, a textiliparban és az élelmiszer - feldolgozásban működnek.

A Cseh Köztársaságban megvalósuló tíz legnagyobb beruházás közül a Dél - koreai Nexen Tire az első, amely egy autógumi - gyárat épít az Észak - bohémiai ipari háromszögben, Zatec közelében, 22,8 milliárd korona értékben.

Második helyen a Brose Cz bővítése áll az Észak - moraviai Roznov pod Radhostemben és Koprivniceben, 2,65 milliárd korona ráfordítással.

A beruházások legtöbbje az év első felében érkezett a Cseh Köztársaságba, amikor a befektetők előnyösebb támogatásokat vehettek igénybe.

„Az év második fele gyengébbre sikerült; többet kell tennünk azért, hogy ide vonzzuk a befektetőket. Elkészült a beruházások támogatásáról szóló törvénymódosítás, amely jobban alkalmazkodik a befektetők igényeihez. Új stratégiánk arra is irányul, hogy az eddiginél kezdeményezőbben lépjünk fel a befektetők irányában" mondta a CzechInvest vezérigazgatója, Karel Kucera.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék:

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.