brusszel


Lezuhant egy utasszállító Franciaországban

Figyelő Online
2015.03.24  12:03   frissítve: 2015.03.24 16:35
mail
nyomtatás
Dél-Franciaorszában lezuhant a Lufthansához tartozó Germanwings légitársaság Barcelonából Düsselordorfba tartó járata. Az Airbus A-320-as fedélzetén 144 utas és 6 fő személyzet tartózkodott - írja a BBC. A tragédiának valószínűleg nincs túlélője, a legtöbb áldozat német, de vannak közöttük spanyol és török állampolgárok is. A Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról.
16:34 - Merkel alapos vizsgálatot ígér

A lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófáját - mondta a német kancellár kedden Berlinben, hangsúlyozva, hogy a baleset okairól nem szabad spekulálni.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és barátainak. "A német gép lezuhanása, 140-nél is több emberrel a fedélzeten súlyos megrázkódtatás, amely minket németeket, és a franciák és spanyolokat mély gyásszal tölt el" - mondta a német kancellár.

Közölte, hogy szerdán felkeresi a baleset helyszínét, és vele tart Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, Hannelore Kraft. (Düsseldorf a tartomány fővárosa.)

Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Alexander Dobrindt közlekedési miniszter már kedden a repülőgép-szerencsétlenség helyszínére utazik - mondta Merkel.

Kiemelte: Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

Joachim Gauck szövetségi elnök is kifejezte részvétét és együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak. A hivatalos látogatáson Peruban tartózkodó német államfő egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik segítik őket.

Hannelore Kraft a baleset utáni első nyilatkozatában azt mondta, reméli, hogy találnak túlélőket, de tudja, hogy a katasztrófáról szóló hírek alapján nincs sok esély erre.

16:32 - Mégsem volt vészjelzés?
Nem adott vészjelzéseket a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden, mielőtt lezuhant a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén - közölte a francia polgári légiközlekedési igazgatóság.

"A legénység nem adott Mayday jelzést. A légiirányító döntött úgy, hogy vészhelyzetben lévőnek nyilvánítja a repülőt, miután minden kapcsolatot elveszített a repülő legénységével" - közölte a forrás.

A lezuhanás helye, amely 1500 és 1800 méteres magasság között, feltehetően behavazott vidéken található, nehezen megközelíthető a szárazföldön. Lakótelepülés nincs a közvetlen közelében.

Christophe Castaner, a régió nemzetgyűlési képviselője elmondta, hogy a csendőrség helikoptere megtekintette a baleset helyszínét. A csendőrség tájékoztatása szerint a roncsok több mint két négyzetkilométernyi területen szóródtak szét a behavazott erdős hegyvidéken.

A helyszíntől hét kilométerre található a legközelebb műút. A csendőrök gyalog már meg tudták közelíteni a helyszínt, és a képviselő szerint legelőször esetleges túlélőket keresnek.

A csendőrség arra kérte a környékbeli települések lakosságát, hogy ne próbálja megközelíteni a baleset helyszínét, az utakat hagyják szabadon a mentőalakulatok számára.

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint jelenleg háromszáz csendőr és rendőr dolgozik a helyszínen, a "következő órákban" hatszázra emelkedik a számuk a helyszín biztosítása és a mentések megkezdése érdekében.

16:04 - Valls: semmilyen feltételezés nem zárható ki

Egyelőre semmilyen feltételezés nem zárható ki a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófájával kapcsolatban - mondta kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben.

A kormányfő elmondta, hogy egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, s annak legénysége megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői.

A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a Germanwings 67 német áldozatról tud, de török áldozatokat is jeleztek.

Nehéz megközelíteni a roncsokat
Francois Hollande, francia elnök kijelentette, hogy egyelőre nem ismertek a baleset körülményei, viszont valószínűleg nincsenek túlélők. Hollande részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, villámsajtótájékoztatóján pedig arra is kitért, hogy a helyszínt nagyon nehéz megközelíteni.



Az AFP információi szerint a gép vészjelzést is leadott, mielőtt a földbe csapódott. Hollande - a Speigel információi szerint - sok német áldozatról beszélt. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a katasztrófát.

A Lufthansa vezetője is megerősített Twitter-oldalukon, hogy jelenleg nem tudják, miért zuhant le a gép. "Ha félelmeink beigazolódnak, akkor ez fekete nap ez a Lufthansa számára, reméljük találunk túlélőket" - írta, egyben együttérzését is kifejezte.

Lufthansa: egyelőre nem tudni, mi történt a repülőgéppel

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi történt a Germanwings német légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó, a francia Alpokban lezuhant járatával - közölte a Lufthansának, az anyavállalatnak az elnöke a Facebook-oldalán kedden.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A járat fél óra késéssel, 10 órakor indult el Barcelonából, 40 perccel a felszállás után tűnt el. Az adatok szerint mintegy 3-4000 láb percenkénti rátával süllyedt, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarképernyőről.

A járatot a Germanwings D-AIPX lajstromjelű Airbus A320-asa teljesítette. A 24 éves gép a Lufthansánál állt forgalomba 1991 februárjában, a Germanwings 2003-óta üzemeltette.

A Germanwings a Lufthansa-csoport diszkont leányvállalata, 1997-ben az Eurowings divíziójaként alapították, majd 2002-től önálló cégként működik. A kölni székhelyű társaság Köln-Bonnból, Hamburgból, Berlinből, Dortmundból és Düsseldorfból üzemeltet német belföldi és nemzetközi járatokat, köztük Budapestre is. A Lufthansa a frankfurti és müncheni járatait leszámítva az összes járat üzemeltetését 2013-ban átadta a Germanwingsnek.

A cégnek 81 gépes flottája van, a gépek átlagos életkora 9,2 év. A társaságnak eddig egyetlen gépével sem történt légi katasztrófa. A Germanwings nevet már ki akarták vezetni, a baleset valószínűleg felgyorsítja a folyamatot. Részletek >>>


Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.