brusszel


Ezt kell tudni a Germanwingsről

Figyelő Online - Váczi István
2015.03.24  14:23   frissítve: 2015.03.24 14:39
mail
nyomtatás
A most katasztrófát szenvedett légitársaság felfuttatása volt a Lufthansa válasza a fapadosok versenyére. Márkanevét már a tragédia előtt is ki akarták vezetni, ez valószínűleg felgyorsul.
A Germanwings a Lufthansa-csoportba tartozó fapados légitársaság. A cég székhelye Kölnben van, nagyobb bázisai pedig Stuttgartban, Hamburgban, Berlinben és Düsseldorfban találhatók. A korábban független céget 2009-ben vásárolta fel a Lufthansa.

Ennek oka a low-cost versenytársak előretörése. Utóbbiak lecsupaszított üzleti modelljükben nem kínálnak átszállást, csak egyik repülőtérről viszik el az utasokat a másikra. Sikerük nyomán az utóbbi évtizedben a nagyjából 1500 kilométernél rövidebb utakon (ez körülbelül a Budapest-Barcelona távolság) egyre gazdaságtalanabb lett az üzemelés a hagyományos légitársaságok számára, így lépniük kellett. A megoldás az lett, hogy maguk is fapados szolgáltatókat indítottak.

Amúgy is kivezetik

A Germanwings az utóbbi években fokozatosan átvette a Lufthansa Európán belüli rövid távú járatait, kivéve azokat, amelyek Münchenbe és Frankfurtba közlekednek (a Lufthansa hálózatában ezek ugyanis az átszállási pontok). Mintegy 80 gépet üzemeltet.

Idén januárban a Lufthansa bejelentette, hogy a Germanwings márkanév őszig fokozatosan eltűnik, az átalakított - már interkontinentális járatokat is üzemeltető - Eurowings brandbe olvad. Az akkori tervek szerint a Germanwings jogilag önálló légitársaság marad, de ez nem jelenik meg az utasok felé. A tragédia nyomán valószínű, hogy a márkanév kivezetése még gyorsabb lesz.

Menetrendi fejlesztések

A nyári menetrendben a Germanwings összesen 132 úti célra közlekedik 31 országba Berlin-Tegel, Dortmund, Düsseldorf, Hamburg, Hannover, Köln/Bonn és Stuttgart repülőtereiről. Egy március közepi közlemény szerint a vállalat új csatlakozásokat vezet be Düsseldorfból Athén, a spanyolországi Jerez de la Frontera, valamint a Nagy-Britanniához tartozó Jersey és az izlandi Reykjavík felé. Áprilistól a légitársaság új útvonalakat kínál Düsseldorfból a portugáliai Portóba és Faróba. Franciaországi járatainak köre Marseille kikötővárossal bővül.

A jövőben rendszeres járatok üzemelnek Berlinből a szicíliai Palermóba. Az idén nyáron a Germanwings Berlinből és Hamburgból Izmirbe (Törökország) is repül.

Hamburg közvetlenül csatlakozik majd az olasz Apulia tartomány fővárosához, Barihoz. Új útvonalak is megjelennek a menetrendben: Stuttgartból Nizzába, Amsterdamba és Valenciába, valamint Kölnből/Bonnból Pristinába (Koszovó), illetve Stuttgartból Tuniszba és az albán fővárosba, Tiranába.

A Germanwings Budapestről is indít járatokat: Hamburgba, Stuttgartba, Düsseldorfba és Kölnbe repül.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Kiegyezés a székely–holland sörháborúban

Magyar politikai siker is a Csíki Sör Manufaktúra és a Heineken kiegyezése - állítják kormányzati informátoraink.

Bajban a taxisok réme

Lemondott az Uber elnöke, Jeff Jones, miután a cég háza táján egymást érték a botrányok.

Alternatív valóságok

Igencsak eltérő a NOB és a helyiek véleménye 
a tavalyi ötkarikás játékok hagyatékáról, de a rengeteg gond mellett van azért néhány sikersztori is.

Jönnek az automata áruházak

Egyre több, főként a fizikai világban aktív nagyáruház vezeti be a legkülönfélébb online és elektronikus eladásösztönző praktikákat.

top200