brusszel


Terápiás dialízis végstádiumú szívbetegekben

Figyelő Online - Dr. Pethő Ákos
2015.03.26  06:27   
mail
nyomtatás
Az év elején először végeztek hazánkban hasi dialízis mellett sikeres szívtranszplantációt egy szívelégtelenségben szenvedő betegen. A kialakult szívelégtelenség kezelése multidiszciplináris szemléletmódot igényel.
Az utóbbi időben a krónikus veseelégtelenség kezelésében már bizonyított peritoneális dialízis (PD = hasi dialízis) kedvező kardiális hatásai miatt egyre inkább teret nyert a súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegek ellátásában is. A PD hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy januárban sikeres szívtranszplantációt végeztek egy szívelégtelenségben szenvedő betegen.

A kialakult szívelégtelenség kezelése mul-ti-disz-cip-lináris szemléletmódot igényel, mert a betegség súlyosbodásával mind több szervrendszer működése válik elégtelenné, így a páciensek nagy részénél veseérintettség, ún. kardiorenális szindróma lép fel. E tünetcsoport kialakulása és tünettana alapján az összefüggő folyamatok miatt a sikeres ellátáshoz a betegellátó teamben nefrológus részvétele is szükséges. Az utóbbi időben a krónikus veseelégtelenség kezelésében igazolt kedvező kardiális hatások miatt a súlyos szívelégtelenségben szenvedők terápiájában is egyre jobban teret nyert a peritoneális dialízis.



Magyarországon elsőként közel egy éve a Fresenius Medical Care (FMC) a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DE KK) Extracorporalis Szervpótló Centrumában a központ kardiológiai klinikájával együttműködve kezdte el alkalmazni a PD kezelést súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Ezzel párhuzamosan szintén elsőként az FMC Semmelweis Egyetem Dialízis Központjában is alkalmazták a minimálinvazív perkután PD-katéter-behelyezést, amely technika segítségével a kezelés a katéter beültetését követően akár azonnal megkezdhető, szemben a hagyományos sebészi beültetési technikákkal.
Hazai tapasztalatok szerint - számos, a nemzetközi irodalomban közölt eredményhez hasonlóan - a PD kezelés indítását követően a betegek erőnléte, életminősége, kardiális funkciói jelentősen javultak, a szívelégtelenség tünetei nem jelentkeztek újra, nem került sor újabb kórházi felvételekre. A PD-vel a súlyos szívelégtelenségben szenvedők állapotában látványos javulást értek el.

Fontos mérföldkő volt, hogy 2015 januárjában Magyarországon először a Fresenius Medical Care DE KK Extracorporalis Szervpótló Centrumának peritoneális dialízissel kezelt végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő betege sikeres szívátültetésen esett át a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, ami bizonyítja a kezelés egyértelmű hatásosságát és biztonságosságát. A korábbi feltételezésekkel szemben a PD kezelés és az ehhez szükséges hasüregi katéter nem jelent nagyobb fertőzési kockázatot, mint egyéb intravasalis (ereken belüli) eszközök, sőt a nemzetközi közlések is szignifikánsan alacsonyabb infekciós rátáról számoltak be.

A szakemberek bíznak benne, hogy a jövőben - köszönhetően a peritoneális dialízisnek, valamint az egyéb ultrafiltrációs kezelési technikáknak - egyre több végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő életminősége javulhat, illetve a beteg eljuthat a sikeres szívtranszplantációig.

A vese feladata és a dialízisek
■ A vese biztosítja a szervezet só- és vízháztartásának egyensúlyát, valamint azoknak a méreganyagoknak a kiválasztását, amelyektől a szervezetünk légzéssel nem tud megszabadulni. A vesének a fehérjék és nukleinsavak bomlástermékei, valamint egyes vegyszerek és gyógyszerek kiválasztásában is szerepe van. Ám ha megbetegszik, úgy szükség lehet a pótló kezelésekre. Ezek egyike a hasi vagy peritoneális dialízis, amely egy testen belül zajló vértisztítási eljárás, amire a veseelégtelenségben szenvedőknek van szükségük. A beteg vére a belső hasfalat és a belső szerveket borító hashártyán keresztül tisztul meg. A hashártyának hasonló tulajdonságai vannak, mint a hemodialízis során használt mesterséges filternek, a pórusai bizonyos részecskéket átengednek, míg másokat visszatartanak. A másik vesepótlás a hemodialízis, amely a testen kívül zajló eljárás. Ennek során a beteg vére a dialíziskészülék segítségével egy csőrendszer útján átáramlik egy szűrőn, tisztítás céljából. A megtisztított vér visszatér a testen belüli normális keringésbe. Egy átlagos dializátorban körülbelül tízezer mikroszkopikus dializáló rostszál található. Ezen üreges, féligáteresztő falú szálak belsejében áramlik a vér, míg a szálak között ellentétes irányban a dializálófolyadék halad.●

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.