brusszel


Így használja az Iszlám Állam a Facebookot

Figyelő Online
2015.03.27  11:45   
mail
nyomtatás
Egyre több fiatal utazik Szíriába, hogy az Iszlám Államhoz csatlakozzon, ez pedig a szülőknek és a hatóságoknak is egyre nagyobb fejtőrést okoz. A Facebook és a Twitter felületei bizonyulnak a leghatékonyabbnak a radikalizáció során, azonban az sem lenne megoldás, ha ezeket az oldalakat egyszerűen lekapcsolnák. Humera Khan, terrorellenes akciókkal foglalkozó szakértő nyilatkozott az Iszlám Állam online stratégiájáról - írja a Süddeutsche.de.
Lefejezést bemutató videó a Youtube-on, felhívás a Twitteren. Az Iszlám Állam az interneten is háborúzik, legalábbis aktívan posztol, kommentál és e-maileket küld. Toborzásának leghatékonyabb eszköze az internet, amelynek segítségével európai és amerikai fiatalokat céloz meg, méghozzá egyre hatékonyabban. A Muflehun elnevezésű terrorelhárítási think-tank alapítója, Humera Khan a radikalizáció folyamatának feltárásával foglalkozik, így az internet veszélyeit is vizsgálja.

A fiatalok fejével gondolkodnak
Az Iszlám Állam felismerte, hogy ha fiatalokat akarnak megszólítani, az ő eszközeiket kell használniuk. „Ma mindenki a közösségi oldalakat használja, a fiatalok számára szinte nincs is különbség az online és az offline világ között. Eltérés figyelhető meg azonban a közösségi oldalak használatában mutatkozó aktivitásban attól függően, hogy melyik régióról beszélünk: minél ritkábban lakott a régió, annál gyakrabban használják a közösségi csatornákat kommunikációra. Ez magyarázza többek között azt, hogy az USA-ban élő muszlimok miért hajlamosabbak az interneten történő radikalizációra, mint a sűrűbben lakott Európa" - nyilatkozta Humera Khan.

A terrorszervezet online stratégiáján szakértők dolgoznak, sőt korábban még egy mobilalkalmazásuk is volt - amíg a Google le nem tiltotta. Aki ezt az alkalmazást letöltötte, hozzáférést biztosított a Twitter fiókjához, amin keresztül aztán az IS bejegyzéseket tudott megosztani. Rendszeresen küldenek e-mailben is üzeneteket, azt pedig ügyesen kijátsszák, hogy az e-maileket ne a levélszemétbe tegye a rendszer.

Megoldás után kutatva
Az Iszlám Állam „népszerűsége" töretlen. A radikalizációval foglalkozó szakértők folyamatosan különböző javaslatokkal állnak elő, egyelőre azonban még nem sikerült megoldást találni a problémára. „A közösségi oldalak megszüntetése még önmagában nem akadályozná meg a radikalizációt" - mondja Humera Khan. Hozzátette, hogy „ennél sokkal fontosabb, hogy a fiataloknak alternatívát mutassanak, azaz segítséget kell nyújtani a problémákkal küzdőknek". A legtöbben csak azt kántálják, hogy hibás döntés az Iszlám Állam soraiba állni, azonban nem foglalkoznak a fiatalok indíttatásával, és egy jobb megoldás megtalálásában sem segítenek.

A Muflehun szervezet ebben más: a prevencióra fókuszálnak, fiataloknak és szüleiknek mesélnek a radikalizáció mechanizmusáról, és a bajba jutottakon segítenek. Gyakran előfordul, hogy olyan kétségbeesett szülők fordulnak hozzájuk, akiknek a gyermeke fontolgatja a Szíriába utazást. Ekkor egy imám segítségét kérik, aki hosszas beszélgetésekkel megpróbálja visszafordítani a folyamatot. Ha ez sem segít, a hatóságokhoz fordulnak, akik komolyabb esetben büntetést is alkalmaznak. Van ugyanis az a pont, amikor a lakosság biztonsága válik veszélyeztetetté, ezt pedig nem hagyhatják.
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200