brusszel


Híd az EU és India között

Figyelő Online - Kalmár Andrea
2015.03.28  13:05   
mail
nyomtatás
Örményország csatlakozása az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz rendkívül fontos közlekedési csomópontok kialakítását eredményezheti az Európai Unió, a Perzsa-öböl, a Dél-ázsiai országok és India között.
Ara Nranyan, az Eurázsiai Gazdasági Bizottság elnöke szerint Örményország csatlakozása az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz új geopolitikai helyzetet teremtett, amely elősegíti a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatok kibontakozását.

Örményország csatlakozása előremozdítja többek között az Eurázsiai Unió déli irányú erősödését: a jövőben fontos közlekedési csomópont szerepét töltheti be, ráadásul a nemzetközi gazdasági kapcsolatokat is megerősítheti.

Örményország jelenleg az örmény-iráni határt az örmény-grúz határral összekötő, észak-déli irányú autópálya építését kivitelezi. A több mint 1 milliárd dollárba kerülő projekt az ország kormánya és az Ázsiai Fejlesztési Bank közös finanszírozásából jön létre, s 2019-re készül el teljesen. Az 556 kilométer hosszúságú út a Fekete-tengerhez biztosít majd átjárást, és óránként 2,5 dollárt fog spórolni az utasoknak, óránként 1 dollárral csökkenti majd az áruszállítás díját, ezen felül csökkenti az utazási időt, és növeli az utazás biztonságát.

Nranyan szerint egy másik nagyon fontos projekt, az Oroszország-Grúzia-Örményország-Irán közötti vasútvonal kialakítása is tárgyalás alatt áll. Az észak-déli irányú útvonal megépítése nem csak kétszer rövidebb, mint a Szuezi-csatornán át vezető tengeri útvonalé, hanem teherszállítás szempontjából is olcsóbb, valamint sokkal nagyobb, és rövidebb távú jövőbeli megtérüléssel is járhat.
Kapcsolódó cikkek
Arka News Agency
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.