">
brusszel


A politikai inkorrektség határtalan

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.03.29  09:30   
mail
nyomtatás
Olaszország Five Star Mozgalmának vezetője óriási felháborodást váltott ki, amikor azt állította, hogy hasonlóságok vannak a Germanwings „depressziós" másodpilótája és az olasz miniszterelnök Matteo Renzi között. Mint ismert, a pilótáról a tragédiát vizsgálók azt mondják, hogy szándékosan vezette a repülőgépet a hegyoldalnak és ezzel 150 ember halálát okozta.
Beppe Grillo azt írta blogjában, hogy a pilóta és a miniszterelnök „két ember, akik ugyanolyan módon, egyedül állnak a kormányrúdnál".
„Zavaró a hasonlóság Andreas Lubitz, a francia Alpokban szétforgácsolódott Germanwings Airbus A320 segédpilótája és Matteo Renzi között, aki azon dolgozik, hogy Olaszországot döntse romba" - írta. A blogban látható képen Renzit is pilótaként ábrázolják, amint egy olyan repülőgépet vezet, amelyen a Germanwings felségjele és egy olasz zászló látható.

A vizsgálatot vezető francia tisztségviselők kedden Lubitzot nevezték meg a francia Alpokban történt katasztrófa egyetlen felelősének, mert kizárta a pilótát a gép vezetőfülkéjéből és a hegynek vezette a repülőt. A gép Barcelonából Düsszeldorfba tartott, amikor a tragédia Digne-les-Bains és Barcelonnette között bekövetkezett.

Grillo írása szerint Lubitznek az a lépése, amikor a pilótát kizárta a vezetőfülkéből, hasonló volt ahhoz, amit Renzi tesz, hiszen a miniszterelnök „megakadályozza, hogy a Szenátus és a belső ellenzék bármilyen módon részt vehessen a döntéshozatalban."

„Az Airbus utasai nyolc hosszú perc után, csak az utolsó pillanatban döbbentek rá, hogy a segédpilóta a pusztulásba viszi őket. Olaszország is csak az utolsó pillanatban fogja megérteni, amikor már semmit sem lehet tenni" - olvasható az írásban.

A pártvezér írására azonnal érkeztek válaszok: „A szólásszabadság joga nem lehet korlátlan. Tilos átlépni a jó ízlés határait, tilos tragédiákat, fájdalmat és egy közösség szenvedését napi haszonszerzésre felhasználni. Grillo pedig ezt csinálta" - idézi az Ansa hírügynökség Walter Verinit, a Parlament Igazságügyi Bizottságának vezetőjét, Renzi Demokratikus Pártjának (PD) tagját.

A PD politikusa, Stefano Pedica kijelentette, hogy „csak egy őrült próbálkozik meg azzal, hogy hasznot húzzon 150 ember halálából és így találjon okot Renzi megtámadására", és hozzátette, hogy Grillonak fel kellene hagynia a politizálással.
Még saját hívei is hevesen bírálták a bejegyzést. „Kedves Beppe, ennél mélyebbre már nem süllyedhetsz" - olvasható egyik kommentben. A többi hozzászóló sem fogta vissza magát:
„Micsoda szégyen! Erőteljes gondolataid annyira megtévesztettek bennünket, hogy mögötted álltunk küzdelmedben, még a szavazófülkében is".
„Az a szó, hogy tiszteletlen, nem fejezi ki, amit tettél" - írta egy másik blogger.
„Gratulálok az összehasonlításhoz. Szégyenkezve és elszomorodva, én kérek elnézést minden érintett családtól. Micsoda szégyen."

Olaszország nemzeti légitársasága a tragédiát követően módosította szabályzatait annak biztosítása érdekében, hogy a repülőgépek vezetőfülkéjében mindig legyen két ember.
Kapcsolódó cikkek
The Local
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200