">
brusszel


Félrehordanak a német puskák?

Figyelő Online
2015.04.01  14:05   
mail
nyomtatás
A német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen elismerte, hogy a német hadseregben rendszeresített puskával „pontossági problémák" vannak - majdnem 20 évvel azután, hogy először használatba vették.
„Nem lehet pontosan célozni a G36-os fegyverrel magas hőmérsékleten, illetve akkor sem, ha a tüzeléstől túlmelegszik, mondta von der Leyen. Hozzátette, hogy Volker Wiekertől, a német hadsereg, a Bundeswehr vezérkari főnökétől származó jelentés szerint a hadsereg csak meghatározott esetekben használja majd ezt a fegyvert.

A Reuters azt jelentette, hogy hosszú távon a katonákat más típusú fegyverrel szerelhetik fel. A Bundeswehr 1996 óta 176,000 puskát vásárolt a német fegyvergyártó Heckler & Koch cégtől. A fegyvert világ tucatnyi országába exportálták katonák, a rendőrség és a különleges rendeltetésű erők részére.

A közelmúltban több ezer darabot küldtek az iraki kurd Peshmerga harcosoknak, akik az Isis ellen háborúznak.

A G36 - os fegyver pontossági problémáit legutóbb tavaly júliusban vetette fel egy belső Bundeswehr - jelentés, noha a Védelmi Minisztérium megpróbált nyomást gyakorolni rájuk - jelentette a Süddeutsche Zeitung novemberben.

Von den Leyen 2014 derekán egy katonai és civil szakértőkből álló bizottságot állított fel, hogy ellenőrizzék a fegyverrel kapcsolatos problémát.

A jelentés ugyan még nem készült el, von der Leyen korábban már azt mondta, hogy a vizsgálat „egy meghatározott irányban folyik".

Heckler & Koch egyelőre nem kívántak válaszolni a The Local - nak Von der Leyen megjegyzéseire.

Az ellenzéki Zöldek Pártjának védelmi szakértője, Tobias Lindner kijelentette, hogy a felmerült problémák azt mutatják: „A Bundeswehrben az alapvető felszerelések legegyszerűbb darabjaival komoly gondok vannak."


Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás
címkék: Bundeswhrfegyver

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.