brusszel


Hodász István

Figyelő Online - Nógrádi T. Erzsébet
2015.04.02  06:44   
mail
nyomtatás
A hazai kutatás itthoni gyártást eredményez, ezért is jelentős értéktermelője a gazdaságnak a gyógyszeripar - mondja a kilencedik innovációs díjat elnyert Egis Gyógyszergyár Zrt. vezérigazgatója.
Úgy tűnik, az Egis halmozza az innovációs elismeréseket, hiszen az elmúlt két évtizedben kiadott 21 gyógyszeripari díjból kilencet az önök készítménye kapta.
- Ez a kiváló kutatócsapatunk érdeme és annak az eredménye, hogy éves árbevételünk körülbelül 10 százalékát, a 2014-es üzleti évben 13 milliárd forintot költöttünk kutatás-fejlesztésre. Megfelelő ötlet s előrelátó piacfelmérés előzi meg a fejlesztéseket. Négy-öt évet igényel, amíg az ötletből forgalomba hozható orvosság lesz, ezért pontosan kell tervezni. A kilenc innovációs díjas termékünk eddigi forgalmának összege 35 milliárd forint, valamennyit itthon fejlesztettük ki, és itthon gyártjuk.



- Milyen gyógyszerük nyerte el a 2014. évi Ipari Innovációs Díjat?
- A világon elsőként sikerült kifejlesztenünk egy olyan vérnyomáscsökkentőt, amely egy tablettában tartalmazza az amlodipin s bisoprolol hatóanyagot. A magas vérnyomás hatékony kezelése sok esetben csak több, különböző hatóanyagú gyógyszer egyidejű alkalmazásával lehetséges. Hazánkban a betegek több mint 80 százaléka többféle vérnyomáscsökkentőt szed egyszerre, ám a tapasztalatok szerint minél több tablettát kell bevenni, annál kevésbé tartják be az orvosi utasításokat. Ennek számos súlyos következménye lehet, hiszen a magas vérnyomás károsítja a létfontosságú szerveket. Ha kevesebbet kell szedni, nő a terápiás hajlandóság, így jobban el lehet érni az orvosilag megállapított vérnyomáscélértéket. Egyébként az Egis - értékben s az értékesített dobozok számát tekintve egyaránt - hazánkban az első helyen áll a szív- és érrendszeri gyógyszerek piacán. Hazánkban minden ötödik hipertóniás beteg Egis-gyógyszert kap a kezelése során.
- Forgalomban van már az új készítmény?

- Igen, 21 országban, Európában, Dél- és Közép-Amerikában már alkalmazzák. Egy globális gyógyszergyárral együttműködve a terveink szerint 60 országba jut el a készítményünk, amelyet Magyarországon gyártunk.
- Többször hangoztatta a kormányzat, hogy a gyógyszeripar a nemzetgazdaság húzóágazata. Megkapják a megfelelő támogatást?
- Sok munka, meggyőzés után néhány éve sikerült eljutni oda, hogy a hazai k+f tevékenységhez kötött különadó-kedvezményt vezettek be, ami ösztönzi a gyártók ez irányú tevékenységét. Ez kölcsönösen jó, hiszen a k+f eredményét itthon gyártjuk, itthon adunk munkát az embereknek, a bérek után fizetett járulékok és adók a hazai költségvetést gyarapítják. Ezért mondhatjuk, hogy amiről az állam lemond a különadó visszaigénylésekor, annak sokszorosát kapja vissza a hazai termelés, foglalkoztatás, beruházás, valamint az export eredményeként.
- Napirenden van az egészségügy szerkezetének átalakítása. Mit vár ön ettől?
- Transzparens rendszert. Kiszámíthatóságot az ágazatban dolgozók számára, hogy az orvosok, ápolók itthon találják meg boldogulásukat.

- Mi a véleménye a brókerbotrányokról?
- Szomorú esetek, ráadásul szerencsétlen ezeknek a botrányoknak az időbeli egybeesése, mert elhúzódó bizalmatlanságot teremthet a lakosság körében. Önmagában a magánvagyonnal való helytállás kilátásba helyezése nem elrettentő, hiszen aki eleve csalárd szándékkal dolgozik, az nem a magánvagyonába építi be ezeket a pénzeket. Ennél sokkal fontosabb egy olyan ellenőrzési rendszer, amely megelőzheti a visszaéléseket, de érdemes lehet a könyvvizsgálók felelősségét is vizsgálni.
- Ön szerint rendezhető-e békés úton az ukrán-orosz konfliktus?
- Bízom benne, hogy igen. A februári tűzszünet tartóssága a békés politikai rendezés irányába tereli az ügy megoldását. Számunkra - a humanitárius szempontok mellett - azért is sürgető ez, mert a konfliktus kirobbanása előtt ebből a két országból származott exportbevételünk 30 százaléka, ami a rubel árfolyamesése és az ukrán forgalom csökkenése miatt 20 százalék alá esett.
- Meglepte-e, hogy két év múlva hazánk rendezi meg a vizes világbajnokságot?
- Szeretjük a nagy kihívásokat. Én úgy gondolom, hogy a vb-siker nem a világ élvonalába tartozó magyar vízi sportolókon fog múlni.

Névjegy
■ 47 éves, nős, két gyermek édesapja. A Semmelweis Egyetemen gyógyszerészként diplomázott, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen MBA fokozatot szerzett.
KEDVENCEK: Könyv » William Paul Young: Keresztutak Film » Avatar, Samsara Zene » a klasszikustól a popon át a heavy metalig minden, ami jó Hobbi » madárfotózás, természetjárás

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.