brusszel


Lázárék új frontot nyitnak Brüsszelben

Figyelő Online
2015.04.04  14:00   
mail
nyomtatás
ÁLLAMKINCSTÁR - Tiltott állami támogatásnak minősülhet, ha a kormány mesterséges módon avatkozik be az önkormányzati megtakarításokért folyó versenybe, és a piaci alá szorítja a kincstár tarifáit. Már ha erre szükség van egyáltalán, mert szemben a kormányzati nyilatkozatokkal, a szervezet már most is ingyen vezeti az értékpapír számlákat.
Újabb brüsszeli csörtét is kész felvállalni a magyar kormány annak érdekében, hogy az Államkincstár minél több ügyfelet tudjon szerezni magának a közpénzből finanszírozott szervezetek közül. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy múlt hét csütörtöki sajtótájékoztatón a Figyelő munkatársának kérdésére beszélt először arról, hogy a brókerbotrányok tanulságait levonva a kormány olyan javaslatokon dolgozik, amelyek megágyaznak a megtakarítások elvándorlásának a piaci szereplőktől.

Ezt követően, pénteken reggel a Kossuth rádióban, a szokásos interjújában hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök, hogy szükség lenne egy modern kincstárra. Mint fogalmazott, a brókerügy megmutatta, hogy hiányzik Magyarországon egy olyan kincstári rendszer, amely megfelelő kondíciókkal biztosítaná a közpénzek, benne az önkormányzati péntek parkoltatását. „Egy modern kincstárral teljesen kívül lehetne tartani a közpénzeket az ilyen típusú pénzügyi manővereken - utalt a brókerbotrányra.

Az ötlet alaposan megbolygatná a pénzügyi befektetési rendszert. Ha kötelezővé teszik a településeknek, illetve a minisztériumi háttérintézményeknek, cégeknek, hogy számlakezelőt váltsanak, azzal több százmilliárd forint befektetés mozdulhat meg. Ez a pénz hiányozni fog a bankokból, az egyéb szolgáltatóktól, viszont új forrásként jelenik meg a kincstárnál.

A részletek egyelőre nem tisztázottak, így azt sem tudni még, hogy valóban teljes körben történik a pénzek átcsoportosítása, vagy a jelenleginél szigorúbb feltételek mellett, de azért a kincstáron kívül is parkoltathatók lesznek-e a vagyonok. Orbán szavaiból előbbire lehet következtetni, míg Lázár az említett sajtótájékoztatón inkább arról beszélt, hogy a kincstárnak versenyképes ajánlattal kell előrukkolnia. Vagyis a piaci ajánlatoknál jobb számlavezetési díjakkal, a befektetések kezeléséhez szükséges költségtételekkel. Ami biztos, hogy a brókerházakból ki fogják pucolni az ott még meglévő közpénzeket. E vállalkozások tehát végleg búcsút mondhatnak a szóba jöhető állami partnereknek.

Részletek a Figyelőben!
Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.