brusszel


Putyin fájt a lengyeleknek

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.04.07  13:46   frissítve: 2015.04.07 14:12
mail
nyomtatás
Oroszország megítélésében nem teljesen egységesek a lengyelek. Orbánt még mindig nagyra tartják, de a találkozója Putyinnal nem tett jót a magyar kormányfő imázsának.
Mostanában kevesebb figyelem jut a keleti végekre, ahol az ukrán és az oroszbarát szeparatisták állnak harcban egymással, de a Moszkva tetteire érzékenyebb országok - a balti államok és Lengyelország - minden orosz nyilatkozatnak, tettnek rendkívüli jelentőséget tulajdonítanak. A lengyelországi hangulatról egy olyan magyar fiatalembert kérdeztünk, aki a felesége révén kiterjedt lengyel kapcsolatokkal rendelkezik. Adrián lengyel családba nősült be, egy ideig kint is éltek, és munkája a mai napig Lengyelországhoz köti. Első kézből származnak tehát az információi, benyomásai. Nem csak Vlagyimír Putyinról lesz szó, sokkal inkább arról, hogy a lengyelek hogyan látják a magyar kormány közeledését az oroszokhoz.
Adrián a munkája miatt is sűrűn találkozik lengyelekkel. Amikor végeztünk az üzleti ügyekkel, utána mindig szóba kerül, hogy mi ez az egész az oroszokkal, mit akar valójában Orbán - mondja Azt mesélte, hogy nem végződik úgy tárgyalása, hogy ez a téma elő ne kerülne.

„Amint kiderül, hogy magyar vagyok, rákérdeznek Orbánra". Ez nem véletlen, a magyar kormány heti két-három alkalommal bekerül a vezető lengyel sajtótermékekbe, mondhatni rendszeresen foglalkoznak a dolgainkkal odakint, figyelnek a magyar politikára. Jobban, mint a többi régiós országra, a csehekre vagy a szlovákokra. Igaz, ők halkabbak is, még ha a véleményük egy csomó kérdésben közelebb is áll a magyarhoz, mint a lengyelhez. Deák András szerint, ha üzletről van szó, azért Prága és Pozsony sem finnyáskodik, de nem teszik a kirakatba a véleményüket, mint Orbán. Adrián szerint a lengyelek is tisztában vannak ezzel, de ez a két ország kevésbé érdekli őket. Orbán viszont imponál nekik: „Hetven százalékuknak szimpatikus, ahogy keményen képviseli a nemzeti érdekeket, és ha kell, beleáll a vitába Brüsszellel."
Tapasztalata szerint egyébként nem teljes az egyetértés orosz-ügyben odakint. „Ukrajna más, abban mindenki egyetért, hogy az ország integritása nem csorbulhat. Ott nagyszámú lengyel él, egy része az országnak egy időben Lengyelországhoz tartozott, ezért erős érzelmi függés van Ukrajna iránt". Oroszország megítélése - szemben az itthon gondoltakkal - azonban nem egységes. Van, aki élből elutasít minden kompromisszumot Moszkvával, de azok a lengyelek, akik valamilyen úton-módon gazdaságilag érdekeltek, kevésbé szigorúak. Pontosabban nincsenek az embargó mellett, mert az érdekeik mást diktálnak. Adrián szerint ez a helyzet például a lengyel húsiparban, amely sok szálon kötődik az orosz piachoz. A lengyel vállalkozók mérlegelik, hogy mennyit bukhatnak az embargón.
Ami viszont egyöntetűen mindenkit megdöbbentett, az a Putyin-látogatás volt. Adrián szerint azt rossz néven vették a lengyelek. Tudják, hogy ez egy sebtében összerántott esemény volt, s némiképp belekényszerült a magyar kormány, de akkor is nehezen tudják megbocsátani, hogy Orbán fogadta az orosz elnököt, akiből semmi jót nem néznek ki.

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.