brusszel


Negatív hozam a spanyol államkötvény piacon

Figyelő Online
2015.04.07  16:03   
mail
nyomtatás
Először fordult elő, hogy negatív hozammal keltek el a rövidlejáratú spanyol államkötvények, a hathónapos kincstárjegyekre mínusz 0,002 százalékos átlagos hozamot "fizet" a központi bank.
A keddi aukción a hathónapos kincstárjegyet ötszörösen, a 12 hónaposat majdnem kétszeresen jegyezték túl a befektetők. Az előbbiből 725 millió, utóbbiból 3,9 milliárd euró összegben értékesített a spanyol központi bank.

A 12 hónapos papír átlaghozama is majdnem tizedére, 0006 százalékra esett a múlt havi 0,067 százalékról.A hozamcsökkenésben jelentős szerepet játszik az Európai Központi Bank (EKB) ezer milliárd eurós kötvényvásárlási programja, amelynek fő célja, hogy élénkítse a hitelkiáramlást, és ezen keresztül növelje az egészségtelenül alacsony inflációt az euróövezetben.

Spanyolország hitelköltségei már az EKB program elindítása előtt elkezdtek csökkenni. Az ország gazdasági teljesítményét optimista várakozások övezik, elemzők idén 2,8 százalékos hazai össztermék (GDP) növekedésre számítanak.

A tízéves lejáratú spanyol államkötvény hozama a 2012-es 7,5 százalékos csúcsról mostanra 1,17 százalékra esett.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.