brusszel


Fordulat jöhet a nyár végén

Figyelő Online
2015.04.08  12:27   
mail
nyomtatás
Az elemzői várakozásoknál ugyan kisebb mértékben csökkentek a fogyasztói árak márciusban, de a szakértők szerint a nyár végéig még fennmaradhat a negatív infláció, a jegybank pedig tovább csökkentheti az alapkamatot.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője kiemelte: elsősorban az üzemanyagok drágulása miatt lassult a fogyasztói árak mérséklődési üteme márciusban. Várakozása szerint a nyár végéig továbbra is negatív tartományban lehet az infláció, amely várhatóan augusztusban fordul át emelkedésbe. A szakember decemberben már 2 százalék fölötti az év/éves mutatóra számít, az éves átlagos inflációt pedig 0,1 százalékra várja.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az adatokat értékelve kiemelte, hogy a maginfláció 1 százalék maradt, ami továbbra is tükrözi az inflációs nyomás hiányát. A szakértő szerint augusztusig folytatódhat a defláció, azonban ennek mértéke fokozatosan enyhülhet.

Mivel az infláció az inflációs célkitűzést feltehetően nem éri el belátható időn belül, így a jegybank tovább csökkentheti, majd a jövő év végéig alacsony szinten tarthatja az alapkamatot - tette hozzá.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.