brusszel


A Mount Everest alatt mehet a kínai vasút

Figyelő Online
2015.04.09  13:51   
mail
nyomtatás
A legújabb tervek szerint a Mount Everest alatt halad át a Kínát Nepállal összekötő vasútvonal - írja a The Guardian.
A kínai állami média csütörtöki jelentése szerint a szakértők fontolgatják, hogy vasúti alagutat építenek a Mount Everest alatt és összekötik Kínát és Nepált. A vasútépítés egyik célja az lenne, hogy Kína megerősítse a kapcsolatait Nepállal, ugyanis az országot India is a saját befolyási övezetébe tartozónak tekinti.

A Csinghaj-Tibet-vasútvonal már létezik, Tibet fővárosát, Lhászát köti össze Kína többi részével. A vonal kiterjesztését „Nepál kérésére" tervezik - így nyilatkozott a Kínai Műszaki Akadémia egyik szakértője a China Daily lapnak. Az építkezés várhatóan 2020-ra fejeződik be.

A kínai külügyminiszter, Wang Yi tavaly decemberben látogatott el Katmanduba. A nepáli újságok szerint úgy nyilatkozott, hogy a vasútvonalat akár a nepáli fővárosig, sőt tovább is kiterjeszthetik. Az új vonalon keresztül pedig Kína eljuthatna a hatalmas indiai piacig.

Kína gyártású szuperexpressz vonatok a China CNR Corporation állami vasúti járműgyártó vállalat összeszerelő csarnoka az északnyugat-kínai Csinan tartomány székvárosában, Csangcsunban

A tervben az is szerepel, hogy a Mount Everest alatt építenek egy vasúti alagutat. „A vonat várhatóan a Mount Everest alatt halad majd át, emiatt a munkásoknak nagyon hosszú alagutakat kell majd ásniuk" - mondta Wang Mengshu. Azt is hozzátette, hogy a kihívást jelentő természeti jellemzők, például a tengerszint feletti magasság vagy a szintemelkedések miatt a vonatok maximum 120 kilométer/órás sebességgel haladhatnak.

Ez a tervezet összecseng azzal, hogy Kína már évek óta fejleszti a Himalája területén az infrastruktúrát: utakat építenek, dollármilliárdokat költenek vízi erőművekre és telekommunikációs rendszerekre. A vonal megépítése élénkítheti a turizmus is, ugyanis egyre több kínai turista látogat el minden évben Nepálba azért, hogy megmássza a nyolc 8000 méter feletti hegycsúcsot.

Indiában azonban egyre inkább tartanak attól, hogy Kína körül szeretné venni Indiát. Kína már szövetségben áll Pakisztánnal és egyre szorosabbá fonja a kapcsolatait Sri Lankával, a Maldív-szigetekkel és Nepállal.

Az indiai miniszterelnök, Narendra Modi ellenlépésként tavaly év végén ígéretet tett arra, hogy országa - amely Dél-Ázsia legnagyobb gazdasága - befektetésekkel támogatni fogja a környező országokat, emellett megnyitja a piacait a szomszédos exportnak.

A kínai kormány azonban továbbra is azt állítja, hogy a vasútvonal kiterjesztése csupán a turizmus fejlesztését szolgálja amellett, hogy Tibetnek segít kiemelkedni a szegénységből. A tibeti jogi csoportok azonban több szempontból is veszélyesnek tartják a vasutat.
mail
nyomtatás
címkék: KínaNepálTibet

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200