brusszel


Nem ezer milliárddal, hanem csak 700 milliárddal lesz drágább Paks

Figyelő Online
2015.04.10  13:49   
mail
nyomtatás
A nagy aktivitású radioaktív hulladék elhelyezésének várható költsége 745 milliárd forint, ami a létesítésen és az üzemeltetésen túl a jövőbeni lezárás és felügyelet összegét is magában foglalja 70 évre - közölte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. (RHK Kft.) az MTI-vel pénteken.
A társaság közlése szerint nem felel meg a valóságnak a Népszabadság csütörtöki számában megjelent állítás, amely szerint akár 1700 milliárd forintot (a paksi bővítés árának a felét) is meghaladhatja annak az atomtemetőnek az építési költsége, amely a reaktorok leszerelési hulladékának, illetve a kiégett fűtőelemeknek a végleges tárolására szolgál majd.

Az RHK hangsúlyozta: a cikkben említett összeg a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból finanszírozott összes kiadást fedezi. Ennek csak egy része a nagy aktivitású hulladék elhelyezése, aminek várható költsége 2015. évi bázisáron 745 milliárd forint, ami a létesítés és a majdani üzemeltetés költségein túl a jövőbeni lezárás és felügyelet összegét is magában foglalja 70 évre - ismertették. A társaság szerint értelmetlen az összehasonlítás a paksi bővítési beruházás és a nagy aktivitású hulladék elhelyezésének költségei között.

A paksi atomerőmű blokkjai évtizedek óta termelnek, a keletkezett radioaktív hulladékot akkor is erkölcsi és jogi kötelessége az országnak biztonságosan tárolni, ha holnaptól egyáltalán nem működne atomerőmű Magyarországon - szögezte le az RHK.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás
címkék: Gazdaságenergia

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.