brusszel


Nyereséges a zalai vadászat

Figyelő Online
2015.04.11  13:09   
mail
nyomtatás
Zala megyében csaknem 27 millió forint eredménnyel zárult a 2014-2015-ös vadászati év. Az 52 vadászterület éves árbevétele elérte az 1,404 milliárd forintot, a kiadások összege pedig 1,377 milliárd forintot tett ki - tájékoztatta a megyei kormányhivatal földművelésügyi és erdőgazdálkodási főosztályának vadászati és halászati főfelügyelője pénteken az MTI-t.
Egy évvel korábban, a 2013-2014-es vadászati évben 58 millió forint nyereséget ért el az ágazat. Lázár Attila elmondta: a csökkenő jövedelmezőség egyik oka, hogy a tervezett vadelejtések csak részben teljesültek, az enyhe tél miatt a nagyvad kevésbé koncentrálódott az etetők környékére, mint a korábbi években, így a hajtó- és terelővadászatok teljesítménye gyengébb volt.

A tervezett 6 ezer gímszarvasból mintegy 4,9 ezret, a 11 ezer vaddisznóból pedig 8,3 ezret ejtettek el. A kilövési tervben engedélyezett 5,5 ezer őzből 4,7 ezer került terítékre. A több mint félszáz zalai vadászterületet érintően a nyár során ellenőrzéseket tartanak, azt vizsgálják, hogy milyen szakmai okok vezettek a kilövési tervek elmaradásához, és indokolt esetben vadgazdálkodási bírságot is kivethetnek.

A főfelügyelő beszélt arról is, hogy a 2014-2015-ös vadászati évben a hazai bérvadászatokból származó bevétel mintegy 371 millió forint volt, míg a külföldi bérvadászatból származó árbevétel 281 millió forintot tett ki. Az elmúlt 2-3 évben az ágazatnak a hazai és külföldi bérvadászatból közel azonos bevétele származott, míg a korábbi években a külföldiek lényegesen többet fordítottak bérvadászatra, mint a magyar nimródok.

Lázár Attila kitért arra, hogy az elmúlt vadászati évben - bár a gyenge tél miatt kevésbé voltak eredményesek a vadászatok - csökkentette a kiadásokat, hogy a vadak etetéséhez kevesebb takarmányra volt szükség. Az is pozitívum, hogy a vadak jobb kondícióban vészelték át a telet, így várhatóan erősebb trófeákkal rendelkeznek - jegyezte meg. A becslési jelentések szerint Zala megyében egyébként folyamatosan csökken a nagyvadállomány, de a mezőgazdasági vadkárok miatt kiemelt cél a nagyvad létszámának további csökkentése.

Mezőgazdasági vadkárra az elmúlt - február végén zárult - vadászati évben 307,7 millió forintot fizettek ki, mintegy 13 millió forinttal többet, mint egy évvel korábban. A március elsején elkezdődött vadászati évben 6 ezer gímszarvas, 10 ezer vaddisznó és 5,5 ezer őz elejtését tervezték, így reményeik szerint az agráriumot terhelő vadkár jelentősen csökken majd.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.