brusszel


A „Szingapúr modell" Kínában

Figyelő Online - Szeidovitz Anna
2015.04.12  14:47   
mail
nyomtatás
Lee Kuan Yew, 31 éven át volt Szingapúr miniszterelnöke, melynek során kialakított egy egyedi kormányzati rendszert, mely gyengéden egyensúlyozta a tekintélyelvűséget a demokráciával és az államkapitalizmust a szabad piaccal. A "Szingapúr modellnek" keresztelt kormányzást sok tekintélyelvű vezető (legfőképpen a kínai vezetés) utánozza anélkül, hogy igazán megértené működésének intrikáit, írja a Project Syndicate.
Lee forradalmi kormányzási formája abból állt, hogy a demokratikus intézmények és a jogállamiság eszközeit felhasználva fékezte meg az uralkodó elitet. Szingapúrban rendszeresen tartanak szabad - bár nem feltétlenül tisztességes - választásokat melyek során ellenzéki pártok is indulnak, de rendszerint a Népek Cselekvési Pártja (PAP) nyer. A rendszeres választásokkal Lee politikai önérvényesítést és elszámoltathatóságot adott a rendszernek, mellyel a szavazók dönthetnek a PAP hatalmon maradásáról. Ez biztosítja az uralkodói elit fegyelmét és teszi ígéreteit a nép felé hitelessé.

Azonban amikor a kínai vezetők hivatkoznak a szingapúri modellre, figyelmük a hatalmuk állandósítására szolgáló eszközökre korlátozódik anélkül, hogy jelentős mértékben bevezetnék a demokráciát és betartatnák a jogállamiságot. Energiájukat a korrupció elleni harcba, az elégedetlenség elnyomásába és a piaci gazdasági reformokba fektetik miközben megfeledkeznek a versenyképes keretek fékeiről és ellensúlyairól.
Kapcsolódó cikkek
Project Syndicate
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.