brusszel


Megugrik a bosnyák GDP

Figyelő Online
2015.04.12  16:23   
mail
nyomtatás
Bosznia-Hercegovina gazdasága a tavalyinál jóval nagyobb mértékben nőhet az idén, miközben az ország új hitelmegállapodást tervez kötni az IMF-fel.
Kemal Kozaric, a bosnyák központi bank elnöke azzal számol, hogy a hazai össztermék (GDP) 2,6 százalékkal nő az idén a tavalyi 0,7 százalékos bővülés után, miközben az ipari termelés 4,5-5 százalékkal emelkedik a 2014. évi 0,1 százalék után. Tavaly komolyan visszavetette a növekedést a mintegy 2 milliárd euró kárt okozó árvíz. A bosnyák bankszektorban a nem fizető hitelek aránya tavaly 14 százalékra csökkent a 2013. évi 15,1 százalékról - mondta el Kozaric.

A bosnyák jegybank vezetője arról is beszámolt, hogy az ország képviselői új hitelmegállapodást készítenek elő a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a jövő héten Washingtonban, részleteket azonban nem tárt fel. Az IMF 3 százalékos idei bosnyák gazdasági növekedést vár. Kemal Kozaric várakozása szerint idén 1-1,5 százalék infláció lesz a tavalyi 0,9 százalék defláció után. Az ország küladóssága jelenleg 4,5 milliárd dollár, ami a GDP 31 százaléka. A bosnyák központi bank vezetője továbbra is magas munkanélküliséggel számol, úgy vélte, hogy a tavalyi 27,5 százalékos ráta idén mintegy 27 százalékra mérséklődik.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.