brusszel


Jolika és a fekete lyuk

Figyelő Online
2015.04.19  07:00   
mail
nyomtatás
A HUNGÁRIA ÉRTÉKPAPÍR SZTORIJA / A három brókerbotrány közül a Buda-Cash és a Quaestor ügyei - sokkal nagyobb méretük folytán - hetek óta az érdeklődés középpontjában állnak. A jóval kisebb kárértékű Hungária Értékpapír esetére kevesebb figyelem jutott, pedig nem akármilyen történet ez sem.
Jolika és István mindennap itt volt velünk, húsz éve vitték a céget, ez volt az életük, egyszerűen nem térünk magunkhoz - mondták a Hungária Értékpapír Zrt. munkatársai. Nem is próbálják titkolni, hogy egy világ omlott össze bennük, amikor kiderült, a társaságot évtizedek óta vezető tulajdonosaik megdézsmálták az ügyfelek pénzét. A 64 éves Jolika (mindenki így hívta Kecskés Lászlónét) és az 56 éves Seres István, amióta az eszüket tudták, együtt dolgoztak. Közösen hozták létre első biztosításközvetítő vállalkozásukat, még 1993-ban, négy évvel később ebből alakították ki a brókercégüket Biztonság-Invest Zrt. néven, majd ezt keresztelték át 2008-ban Hungária Értékpapír Zrt.-re.

FELE-FELE
A brókercégben, de sok egyéb magyar vállalkozásukban vagy a müncheni Euroland GmbH-ban is közösen, 50-50 százalékban voltak tulajdonosok. Mindketten Cegléd környékéről származtak, e régióban lettek később többszörösen kitüntetett, elismert vállalkozók. „Deklaráltan jobboldali kötődésűek voltak" - mesélték róluk a kollégák, akik örömmel látták, hogy a tulajdonosoknak jó önkormányzati és politikai kapcsolatai is voltak. Amúgy is az volt az általános vélekedés róluk, hogy mindenben ügyesen mozogtak, projektek finanszírozásában vettek részt, forrást, ingatlant, befektetőket közvetítettek. De azért különösebben nem nagyzoltak a sikeresnek hitt vállalkozók. Nem öltözködtek feltűnően, Jolika egy X3-as BMW-vel, Seres egy Land Roverrel járt, de nem a legújabb modellekkel.

A Hungáriának nagyjából 2-3000 ügyféltől mintegy 30 milliárdos állománya volt, havonta ezen 2-300 milliós bevétele keletkezett.

A brókercég székhelye Cegléden volt, de a tényleges központ már régóta Budapesten működött. Korábban a Károly körúton, ahol két szinten 70-80 munkatárs dolgozott. 2014 májusában aztán átköltözött a társaság a modern, 5000 négyzetméteres saját irodaházba, a Zsigmond térre. A tulajdonosokról az hírlett, hogy Ausztriában és Németországban is sikeres üzleteik vannak, jó kapcsolatot ápolnak egy külföldi alappal, és nagyon szép hozamokat termelnek, például ingatlanprojektekkel. Az a pletyka is járta, hogy a Gold s az Ingatlanhasznosító cégük azért is bocsát ki kötvényeket, mert főként abból tervezik finanszírozni a székházvásárlást a tulajok. Hogy aztán mi történt a titokzatos ceglédi Hungária-fiókban? Erről is szól a Figyelő tényfeltáró cikke!

 

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200