brusszel


Kína magának fejleszt atomerőműveket

Figyelő Online
2015.04.16  12:19   
mail
nyomtatás
Kína hazai fejlesztésű harmadik generációs atomreaktor-technológia alkalmazását engedélyezte új atomerőművek kivitelezéséhez.
Az államtanács Li Ko-csiang miniszterelnök elnökletével szerdán tartott üléséről a kínai állami Hszinhua hírügynökség által kiadott közlemény szerint az új technológia alkalmazása összhangban van a nemzetközi energiaipari trendekkel, valamint hozzájárul az ország energiaellátási struktúrájának optimalizálásához, egy diverzifikált, tiszta energiaellátó rendszer kiépítéséhez.

Közölték, a "hualong one" technológia a harmadik generációs atomreaktorok legújabb családját képviseli és sokkal biztonságosabb, mert túlhevülés esetén lekapcsolja a reaktort. Kínában minden új atomerőműben a harmadik generációs technológiai szabványt kell alkalmazni.

Peking februárban engedélyezte kétéves szünet után első alkalommal egy új atomerőmű építését, miután a fukusimai atombaleset után biztonsági ellenőrzésnek vetette alá atomenergia programját. Az ország atomenergia-fejlesztési programja egyike a legambiciózusabbaknak a világon. Kína a környezetszennyező szén részarányának csökkentése érdekében 2030-ig 150 gigawatt nukleáris áramtermelő kapacitást tervez létesíteni. Szakértők szerint az ország az idén hat vagy nyolc új atomreaktor építését fogja bejelenteni.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.