brusszel


Mennyivel olcsóbb az állami közmű?

Figyelő Online - Baka F. Zoltán
2015.04.16  17:12   frissítve: 2015.04.16 17:15
mail
nyomtatás
Senki nem tudja, még a kormány sem.
Továbbra sem tudni, mekkora mértékű tarifaelőnyt élvezhetnek az állami közműcég ügyfelei a normál piaci díjakhoz képest, holott a Nemzeti Közműszolgáltató április elején megkezdte működését. Lapunk kérdésére nem tudott egzakt választ adni Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, csak annyit tudott ígérni, hogy az állami cég ügyfeleinek alacsonyabb tarifákat fog biztosítani a közműszolgáltató, mint a piacon lévő többi cég.

Lázár ellenben hosszasan ecsetelte a Kormányinfo-n (ami a kormányszóvivői tájékoztatók új formája), hogy az energiapiacot eddig uraló multik milyen galádságokat műveltek a fogyasztók kárára. Elhangzott, hogy a számlák túl bonyolultak, hogy az állami közműcég bázisát jelentő Főgáz korábban hogyan nehezítette meg a társasházakban felszerelt mérőórák hatékony használatát és hogy szinte kivétel nélkül minden multi megtámadta Brüsszel előtt a rezsicsökkentést. Ami Lázár szerint folytatódni fog, a lakossági és ipari felhasználók körében egyaránt. Ennek várható mértékéről azonban még mindig nincs policy a kormányon belül.

Más témák is szóba kerültek a tájékoztatón. Egy kérdésre a miniszter elmondta, hogy ő nem tud olyan kormányzati szándékról, amelyik az állami bankportfolió bővítéséről szólna. A Quaestor-ügyben elhangzott, azért csak a győri pénzügyi csoport károsultjait kártalanítják 30 millió forintra emelt összeghatárig - miközben a hatályos jogszabályok 6 millió forintot engednek meg a befektetések esetében - mert a többi cégnél, mint a Buda-Cash, a rendelkezésre álló vagyon fedezi a követelések értékét.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.