brusszel


A csehek 40 évre vannak lemaradva Németországtól

Figyelő Online - Csepi Lajos
2015.04.19  12:14   
mail
nyomtatás
A Boston Consulting Group (BCG) által összeállított, „Jelentés a világ gazdagodásáról" című jelentés szerint a cseh háztartások pénzügyi megtakarítása az elmúlt öt évben átlagosan évi 6 százalékkal növekedett és elérte a 194 milliárd US dollárt.
A tanulmány 63 országot ölel fel. A pénzügyi megtakarítások sorában a készpénzt, a banki betéteket, a közös alapokban elhelyezett pénzt, a részvényeket és a kötvényeket, valamint a élet- és nyugdíjbiztosítási befizetéseket vették figyelembe. Az elemzés azt mutatja, hogy a Cseh Köztársaságban a megtakarítások egyenletesebben oszlanak meg az emberek között, mint más országok esetében.

A csehek leggazdagabb 5 százaléka az összes megtakarítás 45 százalékát mondhatja magáénak. Ez az arány Lengyelországban 48, Szlovákiában 49, Németországban 52, az Egyesült Államokban pedig 77 százalék.

„Itt azonban nem cseh egyenlősdiről van szó. A vagyon kisebb koncentrációja részben abból következik, hogy rövidebb idő állt rendelkezésre a pénzügyi eszközök összegyűjtésére. A cseheknek csak 25 évük volt meggazdagodni" - mondta Vit Pumprla, a BCG prágai irodájának vezetője.

Több mint 100.000 US dollár feletti megtakarítással 200.000 cseh háztartás rendelkezik, ami körülbelül 5 százalékot jelent. Mintegy 10.000 cseh háztartás (0,2 százalék) nevezhető dollár milliomosnak.

A pénzügyi megtakarítások növekedési üteme a cseh háztartások esetében lassabb, mint Lengyelországban és Szlovákiában, ahol az éves gyarapodás átlagosan eléri a 8 százalékot. „Azt látjuk, hogy a cseh háztartások megtakarításainak lassúbb növekedése mögött elsősorban a cseh GDP mérsékeltebb bővülése és a részvényekben tartott megtakarítások viszonylag alacsony aránya húzódik meg. A csehek szívesebben helyezik el pénzüket olyan bankokban, amelyekben megbíznak" - mondta Pumprla.

A tanulmány arra számít, hogy Közép-Európában 2018-ig a pénzügyi megtakarítások évi 5 százalékkal növekednek. A cseh háztartások megtakarításai így 227 milliárd US dollárra növekedhetnek.

A környező országokhoz képest a cseh háztartások GDP-hez viszonyított vagyoni helyzete jobbnak ítélhető. A csehek pénzügyi megtakarításai a GDP 93 százalékát teszik ki, többet, mint a lengyeleké (82 százalék) és a szlovákoké (78 százalék).

„Ha a cseh gazdaság ugyanilyen ütemben növekszik, mint jelenleg és a csehek pénzügyi megtakarításaikat évi 4 százalékkal bővítik, 2055-re érik el a német háztartások jelenlegi pénzügyi helyzetét" - jegyezte meg Pumprla.
Kapcsolódó cikkek
Finance Noviny
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200