brusszel


Rekordgyanús optimizmus: jó év vár Amerikára

Figyelő Online
2015.04.18  12:34   
mail
nyomtatás
A várakozásoknál nagyobb mértékben növekedett áprilisban a fogyasztói hangulat mutatója az Egyesült Államokban a Reuters hírügynökség és a Michigan egyetem rendszeres havi felmérésének pénteken közzétett előzetes adatai szerint
Az átfogó fogyasztói hangulatindex 95,9 pontra emelkedett, ami 2007 januárja óta a második legmagasabb érték. Ennél kedvezőbb értéket csak januárban mértek, az akkori 98,1 pont 2004 májusa óta nem tapasztalt bizalmat tükrözött. Elemzők enyhe növekedést, 94,0 pontot vártak a márciusi 93,0 pont után. Az előző hónaphoz képest 3,1 százalékkal, tavaly márciushoz viszonyítva pedig 14,0 százalékkal emelkedett az átfogó index értéke.

Az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő almutató 108,2 pontra emelkedett a márciusi 105,0 pontról. Elemzők 105,2 pontra számítottak. A felmérésnek a jövőbeli kilátások megítélésére vonatkozó mutatószáma 88,0 pontra emelkedett a márciusi 85,3 pontról, meghaladva a 87,0 pontos elemzői várakozásokat.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalékra csökkent a márciusi 3,0 százalékról, míg az öt-tízéves időtávú inflációs várakozás 2,6 százalékra süllyedt 2,8 százalékról. Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: kevés fogyasztó véli úgy, hogy az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve olyan nagy mértékben emeli majd meg a kamatokat, hogy az befolyásolná jelenleg tervezett kiadásait. Összességében az adatok továbbra is arról tanúskodnak, hogy idén a személyes fogyasztói kiadások 3,3 százalékkal fognak növekedni.

A Reuters/Michigan hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mutató az amerikai hazai össztermék fő alkotóeleme, a lakossági fogyasztás változásának megbecsüléséhez. A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. Az indexet a Thomson Reuters hírügynökség teszi közzé és alakulását szoros figyelemmel követik az értékpapírpiacok.
Kapcsolódó cikkek
MTI
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Trump harca

Egyelőre nem sok sikert könyvelt el a tabudöntögető új amerikai elnök, ami a gazdaságélénkítési tervére is árnyékot vet.

Mankó a hitelzűrzavarban

Fogyasztóbarát bankkölcsön

Bankból a katedrára

Rekordszámú gyereket sikerült elérni az idén a pénzügyi tudatosságra nevelő programmal.

A nagy meglepetés

Lakossági állampapír-vásárlás

top200