brusszel


Szerbia vizsgálja, hogyan biztosíthatja jövőbeni gázigényét

Figyelő Online
2015.04.21  11:28   
mail
nyomtatás
Déli szomszédunknak több lehetősége is van a szükséges gáz megszerzésére, a vezetékek megépítésének anyagi feltételei azonban egyelőre  kidolgozatlanok.
Szerbiának több forrásból kell beszereznie gázigényét. Szakértői jelenleg valamennyi lehetséges megoldást tanulmányozzák, keresve a leggyorsabban megvalósítható változatot.

A legbiztosabbnak a Nis - Dimitrovgrad vezeték tűnik, amelyen keresztül, Bulgárián át, Szerbia kapcsolódhatna a „Török Áramlat" vezetékhez.

Elemzés tárgyát képezi a Trans - Adria vezetékhez való kapcsolódás is, amelyről Aleksandar Vucic miniszterelnök a közelmúltban azerbajdzsáni vezetőkkel tárgyalt.

Miután Oroszország lemondott a Déi Áramlat gázvezeték megépítéséről, gondban vannak azok az országok, amelyek eddig orosz gázt vásároltak. Különösen komoly a probléma, mióta bejelentették, hogy az Ukrajnán keresztül haladó vezetéket 2019 - re lezárják. A gázbeszerzést tehát más módon kell megoldani.

Oroszország rögtön felajánlotta az új „Török áramlat" gázvezeték igénybevételének lehetőségét. A közelmúltban ismertette azt is, hogy a gázt Oroszországból Törökországon keresztül Ausztriába tervezik eljuttatni. Ebből következően ez a vezeték Görögország, Macedónia, Szerbia és Magyarország területén halad át.

A projekt megvalósítására a Gazprom kapott megbízatást. A cég vezetői azt állítják, hogy az új vezeték tökéletesen megfelel majd az EU előírásainak, vagyis összhangban lesz a Harmadik Energia Csomag tartalmával.

Miután a „Déli Áramlat" tervét pontosan azért adták fel, mert az európai előírások tiszteletben tartásával kapcsolatos vitát az EU és Oroszország nem tudta megoldani, a Gazpromnak most biztosítani kellene az érdekelteket, hogy hasonló problémák nem fognak előfordulni.

A szerb kormány kijelentette, hogy számára ez a nyomvonal egy elfogadható megoldás lehetne, de a projekt finanszírozásának kérdése egyelőre megoldatlan.

Egy másik lehetőség, amely ezekben a napokban, Vucic miniszterelnök Azerbajdzsánban tett látogatása alkalmával merült fel, hogy Szerbia csatlakozhatna a Trans - Adria vezetékhez. Vucic szerint fontos, hogy Szerbia rendelkezzen összeköttetéssel ehhez a vezetékhez, mivel így módja lenne újabb beszerzési forrás igénybevételére, s így biztonságosabb energia - ellátásra.

Az azeri állami olajvállalattal, a SOKAR - ral folytatott megbeszélések során egyetértés született arról, hogy egy bizottságot alakítanak. A bizottság meghatározza, Szerbia mennyi gázt igényel Azerbajdzsánból és felméri, milyen feltételek mellett építhető meg a Szerbiát a Trans - Adria vezetékkel összekotő vezeték.

Figyelembe véve, hogy ez a vezeték is áthalad Macedónián és Görögországon, Szerbia lényegében egyetlen vezeték megépítésével hozzájuthat mind az orosz, mind pedig a macedón gázhoz.

Szerepel a tervekben egy, a Szerbiát Bulgáriával összekötő vezeték megépítése is, amelyről a két ország 2010 - ben már aláírt egy szerződést. A terv kivitelezésére azonban, anyagi eszközök híján, egyelőre nem került sor.

Az Európai Bizottság a közelmúltban bejelentette, hogy lehetőség van egy, kifejezetten ezt a projektet finanszírozó alap felállítására, mivel az számos ország számára jelentőséggel bír.

Ezt az elképzelést erősíti, hogy Bulgária és Azerbajdzsán között már létezik egy együttműködési megállapodás arról, hogy ez a vezetékszakasz csatlakozhat azokhoz a vezetékekhez, amelyek az orosz és az azeri gázt szállítják Európába.

A Nis - Dimitrovgrad - Szófia vezeték megépítése körülbelül 120 millió eurót igényel. Bulgária már előteremtette a maga szakaszának megépítéséhez szükséges eszközöket, a szerb ág létrehozását pedig EU - alapokból kellene finanszírozni.

A több forrásból történő gázimport finanszírozásának biztosítása mellett komoly gond szűk időkeret is. Fontos ugyanis, hogy az összes ilyen gázvezeték a következő három és fél évben elkészüljön, amíg az ukrajnai vezetékszakaszt le nem zárják, jelenti a Radio S, mivel Nyugat - Európa és a Balkán országainak ellátása ezen a rendszeren keresztül történik.

Kapcsolódó cikkek
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.