brusszel


Ehetetlen vagy finom az iskolai ebéd?

Figyelő Online - VARGA ZSOLT
2015.04.21  09:34   
mail
nyomtatás
A közétkeztetés immár politikai kérdés. Aligha véletlen, hogy a minisztériumi rendeletben szabályozzák, milyen étel kerüljön a gyermekek tányérjába. A rendelet viszont még csak próbaidős.
Igaz ugyan, a rendelet többszöri halasztás után január elsején hatályba lépett, ám a rendeletben foglaltakat csak szeptember elsejétől kell alkalmazni. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a hatóságok figyelnek, figyelmeztetnek, de egyelőre nem büntetnek, ha véletlenül nem olyannak találják az óvodai, iskolai menzát, ami amúgy a rendelet szerint elvárható lenne. Majd szeptemberben, az új iskolai tanévben fordulnak élesbe a dolgok. Addig mondhatni próbaidejét futja a rendelet.

Erre való tekintettel az Emberi Erőforrások Minisztériuma „a reform eredményeire vonatkozóan még nem rendelkezik adatokkal." - közölte a Figyelő Online-nal a Család-és Ifjúságügyekért Felelős Államtitkárság. Állításuk szerint a mások által sokat kifogásolt rendelet hosszú előkészítés után lépett hatályba. Széles körű, szakmai és társadalmi egyeztetések után, továbbá az ismétlődő óvodai és iskolai táplálkozás-egészségügyi felmérések eredményeit is figyelembe vették. Mindez persze nem sokat változtat azon a tényen, hogy a megreformált ételeket sokszor otthagyják a tányéron a gyerekek.

Az államtitkárság szerint szeptember elsejét követően „az ellenőrző hatóság vizsgálati eredményei" és a tapasztalatok függvényében lesz lehetőségük mérlegelni a rendelet módosításának szükségességét.



A tapasztalatok persze már most is javában gyűlnek, talán kár is lenne őszig várni, hogy azokból következtetéseket vonjunk le. Ráadásul nem csak a gyerekek, a szülők, hanem maguk a politikusok is jeleskednek ezen a térem - elvégre a menza hovatovább már politikai kérdés.

A Figyelő Online úgy tudja, több polgármester és alpolgármester a szülői észrevételek miatt váratlanul, szúrópróbaszerűen felkeres egy-egy oktatási intézményt, hogy ott kipróbálja a menzát. Talán Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere a legaktívabb ezen a téren. Annyi bizonyos, hogy ő szentelte a legtöbb időt ennek a kérdésnek. Nem alkalomszerűen ebédelt valamelyik iskolában, hanem befizetett három különböző iskolában egy-egy hónapra a menzára - azért tette így, mert több közétkeztető cég szolgálja ki a kerület oktatási intézményeit.

„Alapvetően pozitívak a tapasztalataim. Kellemes csalódás volt ez számomra, mert a sok szülői kritika, felháborodott hang hallatán bizony rosszabbra számítottam. Nekem többnyire ízlett a feltálalt étel, de láttam, hogy sok gyerek otthagyja ugyanazt a tányéron. Megesett, hogy az én tizenkét éves lányom is, aztán odajött hozzám, hogy pénzt kérjen büfére, de végül csak akkor kapott, amikor megette az ebédet, amit minősített."

- osztotta meg lapunkkal tapasztalatait Kovács Péter, aki szerint nincs közvetlen ok-okozati összefüggés az étel minősége és visszautasítása között. A polgármester úgy ítéli meg, hogy a gyerekek nemegyszer sikkből, vélt időhiány miatt is eltolják maguktól is iskolai menzát kapott ebédet. Azért, hogy a szülők is objektívebb képet alkothassanak, rendhagyó kezdeményezéssel állt elő: az önkormányzat jóvoltából ők is kipróbálhatták a menzát. Több szülőt egyenesen megdöbbentett, hogy ami nekik ízlik, azt a gyermeke nem ette meg. A polgármester továbbá megalapította a már több mint háromszáz tagot számláló Kaja Kommandó 16 zárt Facebook csoportot, ami igazán érdekes kezdeményezés és tanulságos olvasmány.

A polgármester reflektál is az itt felvetett kérdésekre. Fogadóóra - az interneten. Többnyire dicsérik a szülők az ételt, de egyik-másik szolgáltatót azért lekapják a tíz körméről. A Junior Vendéglátó Zrt. is kapott hideget-meleget, amikor a Sashalmi Tanodában karalábé krémlevest, kölesgolyót, zöldséges szárnyas szeletet és párolt rizst szolgált fel ebéd gyanánt.

„A rizs recsegős és sós volt. A trutyi a nem éppen friss hús mellett kesernyés volt"
- panaszkodott az egyik „kommandozó" szülő. Egy másik panaszos hang rákontrázott: "Úgy néz ki, mint amit egyszer már megettek." Kovács Péter polgármester gyorsan kapcsolt: „ Jelzem a problémát a Juniornak."

Noha a minisztérium az esetleges változásokkal csak valamikor az ősz folyamán számol, a XVI. kerületi példa azt mutatja, hogy nem feltétlenül kell várni addig. Körkérdést intéztek a szülőkhöz, s a válaszadók 90 százaléka támogatta, hogy két menü közül lehessen majd választani.
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.