brusszel


Aggódunk Magyarország miatt

Figyelő Online
2015.04.24  07:00   
mail
nyomtatás
RALPH STEGNER - A német politikát továbbra is aggasztja a magyar út, ezért nyomást kell gyakorolni a Fideszre. A magyar helyzet már magát a demokráciát diszkreditálja - nyilatkozta lapunknak Ralph Stegner, a német szociáldemokraták, az SPD alelnöke.
- Magyarország egy ideje már nem téma Németországban. Úgy látják, hogy minden rendben megy, vagy egyszerűen csak feladták, hogy az SPD vagy a német kormány bármit tudna itt befolyásolni?
- Továbbra is aggódunk Magyarország miatt. Az Orbán-kormány elszigetelődik Európában az autoriter, illiberális politikája miatt. Veszélybe sodorja a demokráciát és az európai alapértékeket. Angela Merkel felelőssége, hogy foglalkozzon a Fidesszel, és jelezze, hogy nincs minden rendben. Európa nemcsak egy gazdasági unió, hanem egy értékközösség is. És ebbe az értékközösségbe nem fér bele a demokrácia korlátozása, a kisebbségek elnyomása, vagy a menekültek jogfosztása. Nagyon sokat köszönhetünk Magyarországnak a hidegháború befejezésében, és az európai megosztottság lebontásában. Ez egy liberális, modern ország volt. Ezért is érthetetlen számunkra, hogy miképp közeledhet Magyarország inkább Bulgária vagy Románia felé, ahelyett, hogy Ausztria lenne a példakép? Annak mindenestre nagyon örülök, hogy az Európa-ellenes politika nincs hatással a társadalomra, a magyarok még mindig Európa-pártiak. Ezért abban bízom, hogy Orbán Európa-ellenes politikáját a szavazók meg fogják állítani.

- De a német kancellár és az orosz elnök is itt volt, ez nem azt jelzi, hogy elszigetelődne az ország.
- A kormányfők mindenféle országokat felkeresnek, ez Európában teljesen természetes. De azért látni kell, hogy még Merkel is bírálta az illiberális demokrácia kifejezést, jelezte, hogy ez a kifejezés nálunk nem létezik. A liberalizmus, a kisebbségek tiszteletben tartása a demokrácia szerves része. Én egy olyan tartományban voltam miniszter, ahol a dán kisebbség a kormány része. A demokrácia ereje azon is mérhető, hogy miképp bánik a kormány a kisebbségekkel és az ellenzékkel: annak elnyomása az autoriter rezsimek sajátossága. Bízom abban, hogy a néppárton belül nyomást gyakorolnak majd a Fideszre, mert a demokráciát leginkább a rossz példák gyengítik és diszkreditálják.

Részletek a Figyelőben!
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.