brusszel


Hatalmas korrupcióra derült fény

Figyelő Online
2015.04.23  11:26   
mail
nyomtatás
Brazília állami ellenőrzés alatt álló olajvállalatának, a Petrobrasnak 2 milliárd US dollárja tűnt el a korrupció bugyraiban - írja a BBC.
A társaság közzétette tavalyi mérlegét, amely összesen 7,2 milliárd US dollár veszteséget mutat.

A mérleg alakulását befolyásolta az Társaság eszközállományának jelentős, 14,8 milliárd dollárt kitevő leértékelődése.

A Petrobras egy nagyszabású korrupciós botrányba is belekeveredett. Képviselői állítólag kenőpénzek fejében kötöttek nagyvonalú szerződéseket más vállalkozókkal.

A botrány súlyosan érintette a Petrobrast és árnyékot vetett Dilma Rousseff elnök asszony kormányára is.

A botrány politikai következményei

Márciusban százezrek tüntettek Rousseff elnök asszony ellen. Rousseff a Petrobras elnöki székében ült annak az időszaknak a legnagyobb részében, amikor az állítólagos vesztegetések zajlottak.

Az elnök asszony azonban tagadja, hogy része lett volna a bűncselekményekben. A legfőbb ügyész által lefolytatott vizsgálat szerint valóban nem felelős a történtekért.

A vizsgálatok azonban még több, mint 40 vezető politikus ellen zajlanak. Közöttük van a brazil kongresszus mindkét házának elnöke; az ország kormányzó pártjának kincstárnokát pedig letartóztatták.

Múlt hét csütörtökén egy bíróság bűnösnek találta a Petrobras egyik korábbi ügyvezetőjét. Az ítélet szerint az ügyvezető pénzmosást és pénzügyi visszaéléseket követett el, kenőpénzek forogtak a kezén és tiltott támogatást közvetített politikai pártoknak.

Paulo Roberto Costa, aki a finomítási-és ellátási területet vezette, házi őrizetben tölti büntetése egy részét. Ő még fellebbezhet az ítélet ellen.

Elemzés: Daniel Gallas, Dél - Amerika térségével foglalkozó gazdasági szakújságíró

A Petrobrast mindenki Brazília „lottószelvényének" tekintette - hiszen a világ egyik legértékesebb olajtartaléka felett rendelkezik.

Legutóbb mégis 7 milliárd dollár veszteségről számolt be a 2014-es évben. Évtizedek óta ez az első veszteséges esztendő.

A veszteség értékelése során figyelembe kell venni, hogy tanúvallomások szerint 2004 és 2012 között minden nagyobb szerződés 3 százalékát visszaosztották politikusoknak és a Társaság vezetőinek.

A szerdai bejelentés sem Brazíliában, sem a piacokon nem jelentett meglepetést, mivel a korábban közzétett adatok hiteltelenné váltak.

A Petrobras közelmúltban kinevezett új vezetése - akik a botrányban érintett korábbi igazgatókat váltották fel - reméli, hogy új korszak kezdődik és a társaság végre továbbléphet.

A Petrobras olajkincse: áldás vagy átok?


Tavaly novemberben a Petrobras könyvvizsgálója, a PricewaterhouseCoopers (PwC) nem volt hajlandó hitelesíteni a Társaság mérlegét. Arra hivatkozott, hogy a korrupciós botrány megnehezítette az eszközállomány értékének meghatározását.


A PwC azóta ki tudta számítani a korrupciós folyamat hatását és fel tudta mérni azokat az egyéb költségeket, amelyek az alulteljesített termelési előirányzatok és a nyersolaj alacsonyabb ára miatt jelentkeztek.

Az eredmények nyilvánosságra hozatala „alapvető lépés a Társaság hitelességének a visszaállításában" mondta Aldemir Bendine, a cég új vezérigazgatója.

Az elemzők azonban úgy látják, hogy a Társaságnak még keményen kell dolgoznia, hogy visszanyerje a pénzügyi piacok bizalmát.

"A Petrobras problémája nem az olajról vagy a pénzügyekről, hanem a bizalomról szól. A Társaságnak mindenekelőtt vissza kell szereznie hitelességét, mert ma a piac nem hisz neki" mondta Daniel Marques, a Gradual Investimentos tanácsadó cég vezető elemzője.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.