brusszel


A katonák harmada gyerek

Figyelő Online
2015.04.23  13:40   
mail
nyomtatás
Eddig közel 600 halálos áldozata volt a Jemenben tomboló polgárháborúnak, mióta a szaúdiak márciusban megkezdték légicsapásaikat: a harcosok harmadát pedig gyermekkatonák teszik ki - írja a Telegraph.
Szanaa-ban, Jemen fővárosában Rashad Hussein Naser egy viharvert teherautónak dőlve, kisfiús mosolyát kivillantva játszadozik gépfegyverével. „Mindenki kötelessége, hogy fegyvert ragadjon és megvédje az országát," közli.

Rashad tizenöt éves, és sok más fiúhoz hasonlóan ő is csatlakozott az ellenálláshoz, amely a húszi lázadók ellen alakult. Az UNICEF számításai szerint a jemeni háborúban harcolók közel harmadát teszik ki gyermekek. Mióta március 26-án Szaúd-Arábia megkezdte légicsapásait Jemenben, több mint 600-an veszítették életüket, nagy részük gyermek. A bombázások célpontjai elsősorban a huszik állásai. A huszik felkelésüket Észak-Jemenben kezdték, majd összevonták erőiket a megbuktatott elnökkel, Ali Abdullah Száleh-el, műveleteik célpontja pedig a főváros és Nyugat-Jemen lett.

Az ország nemzetközi közösség által is támogatott elnöke, Abd-Rabbu Mansour Hadi hamarosan száműzetésbe kényszerült.

Az állami hadseregben is szolgálnak gyerekek
A nemzetközi szervezetek definíciója szerint gyereknek számít bárki, aki tizennyolcadik életévét még nem töltötte be, ez alapján pedig gyermekek bőven találhatóak mindkét harcoló félnél. Egy húszi támaszponton, tizenkét mérföldre a fővárostól számos tizenéves katona vallja azt, hogy puszta lelkesedésből, önkéntesen jött dolgozni.

„Nem pénzért jöttem, hanem hogy megvédjem az országomat" - mondja a 16 éves Ahmed Száleh. Elmeséli, hogy a családja pénzt is adományozott a húsziknak, hogy minél több fiú részt vehessen a harcban.

Egy fiatal jemeni puskával a kezében tiltakozik a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi szövetség légicsapásai ellen Szanaában 2015. április 13-án. Szaúd-Arábia térségbeli arab szövetségeseivel március 26-án indított hadműveletet Jemenben az Abed Rabbó Manszúr Hádi ellen harcoló és Irán támogatását élvező síita húszi lázadók visszaszorítására.


A húszik, sok más jemeni csoportosuláshoz hasonlóan, gyakran toboroznak gyerekeket is, nem ritkán tízéveseket is alkalmaznak. A jemeni kultúra sokat merít a törzsi hagyományokból, ahol gyakran a fiataloknak is fegyvert kell ragadniuk.

Az ENSZ jelentései szerint Jemen egyike annak a nyolc országnak a világon, ahol az állami hadsereg is alkalmaz gyermekkatonákat.

Nyilván azt mondta nekik, a mennyekbe jutnak
A Save The Children szervezet szerint a 12 éven felüli gyerekek felét belevonhatták a harcokba valamilyen módon. Most ezeket a harcosokat Jemen-szerte mozgósítják.
Néhányan részt vettek az ádeni csatában, egy volt brit gyarmati telepen, ahol a legvéresebb harcok dúltak. A helyi orvosok elmondása szerint fiatalok holttestei lepték el az utcákat.

„Néhány holttest azóta is ott hever, senki nem tudja elvinni őket" - nyilatkozta Rami Beleed, a városi Al Jomhoria kórház tisztviselője.

Ádenben több gyermekkatona tűnt el, feltételezhetően ellenfeleik rabolták el őket. Egy nap egy helyi fegyveres ellenálló elfogott egy tizenhét éves húszi lázadót, több képen és videón dokumentálták véresen, bekötött szemmel.

Számos ádeni lakos számolt be arról, ahogyan gyermekkatonákat pakoltak fel teherautókra. „Legtöbbüknek fogalmuk sincsen arról, mit is művelnek: a mesterük nyilván azt mondta nekik, a mennyekbe jutnak" - mondta Intsar Sanan, emberijogi aktivista.

Habár a jemeni polgárháborút számos helyi sérelem fűti, az ország a regionális nagyhatalmak játékterévé vált: jelen van Szaúd-Arábia, valamint a húszikat támogató Irán is.

Irán például néhány hete hadihajókat küldött az ádeni öbölbe, és elítélte a szaúdi beavatkozást, nyilatkozataiban a „bűn" és a „népirtás" közti spektrumon elhelyezve azt.

Nincs veszítenivalójuk a lakosoknak
A helyzet még a háború előtt is tarthatatlannak bizonyult, hiszen az ország lakosságának 60 százaléka szorult humanitárius segélyekre. Jelenleg hiánycikknek számít mind az élelem, mind az olaj.

Sokak szerint a háborút leginkább az ország gyermekkorú lakossága sínyli meg. Tucatnyi szülő számolt be arról, hogy gyermekeiken az akut stressz jelei mutatkoznak, aludni sem képesek, csak hallgatják a tüzérség és a bombák távoli hangját.
„Mire véget ér ez a háború, gyermekeinken lélektani válság fog végigsöpörni." mondta Moheeb Obad, orvos. „Bárcsak meg tudnám állítani, de a háború mindenütt jelen van."
mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Megújul a Figyelő

Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű gazdasági hetilapja, a Figyelő erősíteni kívánja médiapiaci pozícióját.

Bíróság elé állíthatják Netanjahu feleségét

A rendőrség Sara Netanjahunak, az izraeli miniszterelnök feleségének a bíróság elé állítását javasolja

top200