brusszel


Finn-magyar inkubáció startolt a felsőoktatásban

Figyelő Online - Devecsai János
2015.04.23  21:06   
mail
nyomtatás
A finn know-how-ra alapuló Demola modell továbbfejlesztéséről írt alá megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy finn-magyar vegyesvállalattal a Technopolitan Zrt.-vel.
Több mint egytucatnyi társával a Demola inkubációs rendszerből (a BME-n lévő startup központja lentebbi képünkön) került ki eddig a nemzetközileg is sikeres HandInScan, és Rabbit projekt is, valamint a Canon nyomtatók új fejlesztései, amelyek társai most újabb mérföldkőhöz érkeztek.

A Demola inkubáció továbbfejlesztéséről szóló megállapodást Péceli Gábor, a BME rektora és Korányi László, - a Demola működtetését a jövőben új szintre emelő - Technopolitan Zrt. vezérigazgatója, a Nemzeti Innovációs Hivatal korábbi elnökhelyettese kötötte meg. Az aláíráson jelen volt a Demola jogtulajdonosának képviselője, a Technopolitan partnere, Ville Kairamo úr. Az eseményt üdvözölte Pasi Tuominen Finnország Budapesti nagykövete, aki kiemelte, hogy „a magyar-finn kapcsolatok egyik legfontosabb területe az innováció és külön örömére szolgál, hogy finn-magyar együttműködésben fejlesztik tovább a Demola tevékenységet, ezt a világszerte sikeres finn egyetemi-ipari-startup modellt Magyarországon".



Péceli Gábor, a BME rektora elmondta, hogy „a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem büszke arra, hogy a világ egyik innovációs nagyhatalmának számító Finnország élenjáró know-how-ja alapján kapcsolják össze a piacorientált technológiai projekteket a hallgatók vállalkozói szellemének és képességeinek fejlesztésével."


Korányi László a Technopolitan Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az új vegyesvállalat üzleti alapon a jövőben sokkal rugalmasabban tudja majd előmozdítani az iparvállalatok és az egyetemi hallgatók közös projektjeit, ami az egyedülálló finn Demola modellre épül. „Emellett külön örömünkre szolgál, hogy elnyertük a finn partner bizalmát, ugyanis - a hazai tapasztalatokra építve - a Technopolitan feladata lesz a Demola modell értékesítése és bevezetése az egész közép-európai régióban" - tette hozzá Korányi.


Kroó Győző a Canon Hungária Kft. Ügyvezető Igazgatója  a kapcsolatról azt emelte ki, hogy: „Az egyetemmel és a diákokkal való együttműködéstől friss látásmódot és egészen új ötleteket várunk, mely mindenkinek hasznot hoz: a diákoknak kiugrási lehetőséget és anyagi előnyt, az kapcsolatot egy globális nagyvállalathoz, a Canon számára teljesen új távlatok lehetőségét. Talán ez az együttműködés lesz az alapja egy új magyar startup születésének."

A Demola Budapest egy sor sikeres hazai startup elindulásában adott támogatást. A HandInScan olyan eszközt fejlesztett ki, amely lehetővé teszi a kézhigiénia objektív ellenőrzését orvosi környezetben. A Rabbit a konferencia- és rendezvénylátogatást forradalmasítja egy speciális karkötős megoldással. A Canon-nal közös projektben a nagyvállalati nyomtatás olyan új funkcióit fejlesztették ki a hallgatók, amelyeket a Canon megvásárolt, hogy azokat világszerte bevezesse.


Hogyan működik? Mitől különleges?

A Demola program 2008-ban indult a finnországi Tamperében és a startup megközelítést továbbgondolva az az alapelve, hogy iparvállalatok valódi, ténylegesen létező, piac által felvetett problémáira diákok és vállalati szakemberek közösen fejlesztenek megoldásokat. A projektekben több szakterület hallgatói dolgoznak együtt, egyetemi oktatókkal és az ipari szakemberekkel kiegészítve. Ennek révén a vállalatok friss ötletekhez és megoldásokhoz jutnak a hallgatóktól, a hallgatók pedig valódi üzleti projektek kapcsán nemcsak innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek ki, hanem egyúttal vállalkozói tapasztalatokra is szert tesznek, és sok esetben startup vállalkozásokat is elindítanak. A Demola nemcsak a projektek összehozásában, hanem a fejlesztés, mentorálás folyamatában, sőt gyakran egy-egy startup felépítésében is támogatást nyújt olyan esetekben, amikor az iparvállalat mégsem kívánja hasznosítani a fejlesztés eredményét.


A finn tapasztalatok azt mutatják, hogy a Demola projektekben résztvevő hallgatók 75%-a gondolkodik vállalkozás indításában, szemben a projekt működése előtti 30%-os aránnyal. Egy Demola projekt végig vitele az anyanyelvi környezetben történő nyelvtanuláshoz hasonlítható, a diákok a fejlesztés és vállalkozásépítés „nyelvét" ebben a környezetben anyanyelvi szinten sajátíthatják el. A modellt a Világbank és az Európai Bizottság is a nemzetközi legjobb gyakorlatok közé sorolta, Finnországban és Svédországban pedig a nemzeti innovációs stratégia részévé tették.

A Demola modellről:
2015-ben már 11 országban működnek Demola központok, ahol 37 egyetemről több mint 2000 egyetemi hallgató, 450 innovációs projekten dolgozik, közel 300 vállalattal együttműködve.


A Demola néhány további friss projektje:


*GyroSpring:
A GyroSpring egy olyan, egyedi tulajdonságokkal rendelkező szerkezet, amely a jelenleg elterjedt eszközöknél sokkal hatékonyabban használható rezgéscsillapításra.

*A munkára fogott Jedi-erő:
A munkára fogott Jedi-erő: távolról végezhető, tényleges fizikai munkavégzést biztosító rendszer kifejlesztése.

*Energofish Project:
Rezgőspicces horgászat (Feeder, Picker) elektromos kapásjelzőjének kidolgozása.

*be-novative gamification:
A be-novative-ben rejlő gamification lehetőségek továbbfejlesztése, és a rendszer funkcionalitásának bővítése, elsősorban nagyvállalati környezetben is alkalmazható, célszerűen könnyed, játékos prototípusok megvalósításával.

mail
nyomtatás

Hozzászólások

Le Pen az EU-s népszavazásról

Marine Le Pen államfővé választása esetén megvárja a német és az olasz parlamenti választások eredményét, mielőtt népszavazást ír ki.

Megszavazták a "CEU-törvényt"

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik.

Újabb vizsgálat tárgya a Hungast

Mégsem jön létre a menza cégek tervezett fúziója. Egyelőre nem vásárolja meg a Hungast Zrt. a Sodexot, mert nem teheti. A Gazdasági Versenyhivatal közbelépett.

Szíriai fegyveresekkel állt kapcsolatban a szentpétervári merénylő

A felrobbantott pokolgép hasonló volt ahhoz a másikhoz, amelyet később a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson hatástalanítottak.



Ötvenmilliárd feletti tőke a startupoknak

Az új ciklus első Európai Uniós forrásból finanszírozott kockázati tőkebefektetése a debreceni Insimu Patient volt, amely tőkét kapott a Hiventurestől.

Budapesti konferenciával indul a FabLaBNet

Az Európai Unió által támogatott új projekt, a FabLabNet március 28-án indul a partnerek által közösen, 3D-nyomtatott alkatrészekből épült rakéta jelképes kilövésével..

Kaposváron oktatják a jövő startup vállalkozóit

Európában is egyedülálló digitális oktatási platformmal és a diploma mellett akár befektetési lehetőségekkel is várja a Kaposvári Egyetem 2017-ben hallgatóit.

Másfél milliárd 6 erős nagyprojektre

A Bay Zoltán Kft. másfél milliárd forintnyi magas hozzáadott értékű kutatási, fejlesztési és innovációs projektek fejlesztését kezdi meg.

top200